IoT, som står för sakernas internet, eller Internet of things på engelska, är teknik som kan utbyta information genom att vara kopplat till internet. I dag finns det exempelvis kroppsnära sensorer som kan skicka mätvärden till patienten, anhöriga och vårdgivare och signalera om något är fel. Ett annat exempel är trygghetslarm.
Han ska underlätta införandet av smart teknik inom äldrevården
– Vi behöver hitta nya sätt för att kunna leverera högkvalitativ vård och omsorg även när den äldre befolkningsmängden ökar. I det här projektet undersöker vi vad det är som hindrar och möjliggör implementeringen av IoT-lösningar inom vård och omsorg.
Det säger Klas Palm som är doktor i kvalitetsteknik och forskare vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande. Han leder samverkansprojektet IoT implementering som bland annat ska underlätta användningen och införandet av så kallad IoT-teknik.
– Det finns en stor outnyttjad potential, men vi tror inte att det är tekniken som är problemet. I stället tror vi att det handlar om andra hindrande faktorer som snarare är strukturella, kulturella och juridiska, säger Klas Palm.
En av de faktorer som kan påverka implementeringen av tekniken är omställningen som kommer ske i vårdpersonalens arbetssätt.
– Människor som sökt sig till vårdyrket har många gånger gjort det just för att de tycker om själva vårdbitarna. Nu ska de helt plötsligt sköta tekniska system, något som kanupplevas som väldigt jobbigt.
Även ekonomin kan sätta käppar i hjulet. Enligt Klas Palm kan det vara svårt att få kostnadsprioriteringar att fungera i en verksamhet, men mycket svårare om flera olika verksamheter ska samverka. Många goda projekt har fallit när det kommit till frågan vem som ska betala, säger han och fortsätter:
– Gällande juridiken så innebär IoT inom vård och omsorg ofta att man samlar in känsliga personuppgifter och dessa måste självklart behandlas enligt gällande lagar och regler. Men gamla lagar är sällan anpassade efter ny teknik.
Projektet IoT implementering bygger på samverkan mellan offentliga aktörer, privata företag och akademin. I ett steg kommer IoT-teknik att testas tillsammans med människor i olika boenden i Rättviks och Faluns kommun.
Arbetet genomförs i samverkan med Högskolan Dalarna, Dalarnas hjälpmedelscenter, Dalarna science park, Rättviks kommun och Falun kommun. Projektet finansieras Vinnova, Energimyndigheten samt Formas, och pågår till 2024.
Relaterat
Digitala stenar väcker berättelser till liv
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det…
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen
När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.
Fler nyheter
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
Allt fler blir jobbonärer
När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…