Klas Plas, doktor i kvalitetsteknik och forskare vid institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik på Uppsala universitet. Foto: Mikael Wallerstedt

Han ska underlätta införandet av smart teknik inom äldrevården

Enligt vissa forskare har digital teknik som utbyter information över internet stor potential inom äldreomsorgen. Nu ska forskaren Klas Palm undersöka varför det hittills varit svårt att införa tekniken – och vad som kan ändra på det.

– Vi behöver hitta nya sätt för att kunna leverera högkvalitativ vård och omsorg även när den äldre befolkningsmängden ökar. I det här projektet undersöker vi vad det är som hindrar och möjliggör implementeringen av IoT-lösningar inom vård och omsorg. 

Det säger Klas Palm som är doktor i kvalitetsteknik och forskare vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande. Han leder samverkansprojektet IoT implementering som bland annat ska underlätta användningen och införandet av så kallad IoT-teknik.

Fakta
IoT-teknik

IoT, som står för sakernas internet, eller Internet of things på engelska, är teknik som kan utbyta information genom att vara kopplat till internet. I dag finns det exempelvis kroppsnära sensorer som kan skicka mätvärden till patienten, anhöriga och vårdgivare och signalera om något är fel. Ett annat exempel är trygghetslarm.

– Det finns en stor outnyttjad potential, men vi tror inte att det är tekniken som är problemet. I stället tror vi att det handlar om andra hindrande faktorer som snarare är strukturella, kulturella och juridiska, säger Klas Palm.

En av de faktorer som kan påverka implementeringen av tekniken är omställningen som kommer ske i vårdpersonalens arbetssätt. 

– Människor som sökt sig till vårdyrket har många gånger gjort det just för att de tycker om själva vårdbitarna. Nu ska de helt plötsligt sköta tekniska system, något som kanupplevas som väldigt jobbigt. 

Även ekonomin kan sätta käppar i hjulet. Enligt Klas Palm kan det vara svårt att få kostnadsprioriteringar att fungera i en verksamhet, men mycket svårare om flera olika verksamheter ska samverka. Många goda projekt har fallit när det kommit till frågan vem som ska betala, säger han och fortsätter: 

– Gällande juridiken så innebär IoT inom vård och omsorg ofta att man samlar in känsliga personuppgifter och dessa måste självklart behandlas enligt gällande lagar och regler. Men gamla lagar är sällan anpassade efter ny teknik.

Fakta
IoT implementering

Projektet IoT implementering bygger på samverkan mellan offentliga aktörer, privata företag och akademin. I ett steg kommer IoT-teknik att testas tillsammans med människor i olika boenden i Rättviks och Faluns kommun.

Arbetet genomförs i samverkan med Högskolan Dalarna, Dalarnas hjälpmedelscenter, Dalarna science park, Rättviks kommun och Falun kommun. Projektet finansieras Vinnova, Energimyndigheten samt Formas, och pågår till 2024.

Relaterat

Forskning: Moraliska problem med välfärdsteknik till äldre

Det kan låta praktiskt och smart att en äldre person har gps-larm, kameraövervakning om nätterna och en telefon som påminner om att ta…

Så går det för den digitala satsningen i omsorgen

Vård- och omsorgsanalys har utvärderat satsningen på välfärdsteknik i äldreomsorgen, som regeringen och Sveriges kommuner och regioner sjösatt.

Teknikforskare vill göra skillnad för äldre

Under 1980-talet hade Britt Östlund inte som mål att bli forskare. Men diskussionerna kring de nya Jas-flygplanen och insikten att teknikutvecklingen ofta fick…

Fler nyheter

Mental stimulering kan förebygga alzheimer

Forskning har visat att personer som stimulerar hjärnan mentalt, genom bland annat yrkesutövning, har bättre kognitiv funktion. Nu undersöker en avhandling om sociala…

Äldre med adhd får sällan diagnos och behandling

Vuxna med adhd har ökad risk för att drabbas av en rad åldersrelaterade sjukdomar, bland annat demens, högt blodtryck och typ-2 diabetes. Samtidigt…

Laura Fratiglioni får Bengt Winblads pris

Hon har bland annat byggt upp befolkningsstudien SNAC-K i Stockholm. Nu tilldelas Laura Fratiglioni Bengt Winblads pris av Svenska läkaresällskapet.