J Bloniecki, K Ulfvarson, G Javanshiri, Y Hagman, A Freund-Levi och Nordström (2023). The Geras Solutions Cognitive Test for Assessing Cognitive Impairment: Normative Data from a Population-Based Cohort. Journal of prevention of Alzheimers disease.
Hemtest för att upptäcka demenssjukdom
Umeå Universitet har nyligen publicerat en studie där de utvärderat en digital metod för att utreda misstänkt tidig demenssjukdom. 144 personer med olika bakgrund och kön deltog i studien där de fick genomföra ett digitalt kognitivt test med hjälp av en surfplatta. Några gjorde testet hemifrån och några på en vårdmottagning men utfallet blev detsamma oavsett var de utfört testet.
I studien undersöktes också IT-vana och användarvänlighet. Majoriteten av deltagarna som var i 70-års åldern angav att de hade god vana av att använda läsplattor och digital teknik.
– De senaste forskningsresultaten stärker metoden och talar för digital utredning på mottagning eller hemifrån. Bättre tillgänglighet är av stort värde för de individer som har behov av stöd och behandling, men också för att kunna lugna de som bär på onödig oro, säger Victor Bloniecki Kallio som är huvudförfattare till forskningsstudien.
Verktyget, som också har utvärderats kliniskt vid Karolinska Universitetssjukhuset, har tagits fram baserat på nationella riktlinjer och i samarbete med ett antal specialistmottagningar och vårdcentraler från hela landet. Syftet är att etablera en ny digital standard för utredningens innehåll.
Relaterat
Risken för demens kan öka med blodtrycket
Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.
Samlevnad och hjärnhälsa
Att leva tillsammans med andra skyddar oss mot både kognitiva och andra sjukdomar. Att förlora en nära och viktig relation ökar samtidigt risken…
Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering
Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…
Fler nyheter
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…