Erika Vestin, Gustaf Boström, Jan Olsson, Fredrik Elgh, Lars Lind, Lena Kilander m fl (2023). Herpes simplex viral infection doubles the risk of dementia in a contemporary cohort of older adults: A prospective study. Publicerad i Journal of Alzheimer’s disease.
Herpesvirus fördubblar demensrisken
Herpex simplex-virus, mer vardagligt känt som herpes, som orsakar munsår, är mycket vanligt i Sverige. Cirka 80 procent av alla vuxna kan bära på viruset och under livet kan symptomen komma och gå i perioder.
Tidigare forskning har visat att det finns ett samband mellan herpesinfektion och högre risk för Alzheimers sjukdom. Nu bekräftar en studie från Uppsala universitet dessa rön.
Uppsalaforskare har studerat ettusen 70-åringar från staden under en 15-årsperiod. Resultaten visar att personer som någon gång har infekterats med herpes hade dubbelt så hög risk att utveckla demens senare i livet, jämfört med personer som aldrig varit infekterade.
– Det speciella med just den här studien är att deltagarna har i stort sett samma ålder. Det gör att resultatet blir ännu mer pålitligt eftersom åldersskillnader, som annars är kopplat till demensutveckling, inte kan förvirra resultaten, säger Erika Vestin, som är en av författarna bakom studien, i ett pressmeddelande.
Forskarna drar slutsatsen att man framöver borde fortsätta utreda om redan kända läkemedel mot herpes kan minska demensrisken, och undersöka möjligheten att ta fram nya vacciner.
– Resultatet kan driva demensforskningen vidare i riktning mot behandling av demens i tidigt skede med vanliga läkemedel mot herpesvirus, eller förebyggande av sjukdomen innan den har uppstått, säger Erika Vestin.
Relaterat
Risken för demens kan öka med blodtrycket
Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.
Samlevnad och hjärnhälsa
Att leva tillsammans med andra skyddar oss mot både kognitiva och andra sjukdomar. Att förlora en nära och viktig relation ökar samtidigt risken…
Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering
Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…
Fler nyheter
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…