Erika Vestin, Gustaf Boström, Jan Olsson, Fredrik Elgh, Lars Lind, Lena Kilander m fl (2023). Herpes simplex viral infection doubles the risk of dementia in a contemporary cohort of older adults: A prospective study. Publicerad i Journal of Alzheimer’s disease.

Herpesvirus fördubblar demensrisken
Herpex simplex-virus, mer vardagligt känt som herpes, som orsakar munsår, är mycket vanligt i Sverige. Cirka 80 procent av alla vuxna kan bära på viruset och under livet kan symptomen komma och gå i perioder.
Tidigare forskning har visat att det finns ett samband mellan herpesinfektion och högre risk för Alzheimers sjukdom. Nu bekräftar en studie från Uppsala universitet dessa rön.
Uppsalaforskare har studerat ettusen 70-åringar från staden under en 15-årsperiod. Resultaten visar att personer som någon gång har infekterats med herpes hade dubbelt så hög risk att utveckla demens senare i livet, jämfört med personer som aldrig varit infekterade.
– Det speciella med just den här studien är att deltagarna har i stort sett samma ålder. Det gör att resultatet blir ännu mer pålitligt eftersom åldersskillnader, som annars är kopplat till demensutveckling, inte kan förvirra resultaten, säger Erika Vestin, som är en av författarna bakom studien, i ett pressmeddelande.
Forskarna drar slutsatsen att man framöver borde fortsätta utreda om redan kända läkemedel mot herpes kan minska demensrisken, och undersöka möjligheten att ta fram nya vacciner.
– Resultatet kan driva demensforskningen vidare i riktning mot behandling av demens i tidigt skede med vanliga läkemedel mot herpesvirus, eller förebyggande av sjukdomen innan den har uppstått, säger Erika Vestin.
Relaterat

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön
Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Bortglömda? Om hbtq-personer med demens
Hbtq-personer med demenssjukdomar är osynliga i policys och i omsorgens vardag, visar en ny studie. Demensomsorgen måste utmana heteronormer och skapa bättre förutsättningar…

”Han försvinner bit för bit”
Fotografen Jens Sølvberg står bakom många av bilderna som du ser i temats artiklar och även omslaget för Äldre i Centrum nummer 1/25.…
Fler nyheter

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion
När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

”Dans för Parkinson” ger god effekt
Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande
Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…