Hjärt-lungfonden uppmärksammar 80+

Vi blir allt äldre och med bättre behandlingar har dödligheten i hjärtinfarkt för personer över 65 minskat drastiskt. Samtidigt saknas det forskning på gruppen över 80. Detta får Hjärt-lungfonden att lyfta frågan.

Forskningen har gjort att dödligheten i hjärtinfarkt minskat starkt för personer över 65. I åldersgruppen 80-90 år har den nästan halverats under de senaste 20 åren. Men det är inte alla patienter över 80 år som får den behandling som de behöver. Det skriver Hjärt-lungfonden i ett pressmeddelande.

– Forskning på äldre hjärtsjuka har hittills fokuserat på åldersgruppen 70–80, men i takt med att vi lever allt längre ökar behovet av studier på ännu äldre patienter. Ju mer kunskap vi får, desto större möjligheter att ta fram individanpassade behandlingar som är både effektiva och säkra för 80-plussarna, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden, som nu vill uppmärksamma frågan om de äldsta patienterna.

Gudny Stella Gudnadottir.

Gudny Stella Gudnadottir. Foto: Privat/Hjärt-lungfonden.

För läkare är det ofta svårt att veta om personer över 80 år klarar en ballongutvidgning, eller en medicinering med biverkningar. För att öka kunskapen behövs mer forskning. Samtidigt pågår utvecklingen av ett nytt instrument för riskbedömning, Clinical frailty scale, eller CFS, där vårdpersonalen graderar patientens skörhet på en skala från ett till nio. Det nationella registret för hjärtintensivvård, RIKS-HIA, har beslutat att alla hjärtavdelningar i landet ska använda CFS i sin dagliga praktik.

– Äldre patienter drabbas oftare av problem efter en hjärtinfarkt, som till exempel blödningar eller fall, och mer än hälften av alla svenska hjärtinfarktpatienter över 70 år blir återinlagda inom ett år. Skörhetsskalan gör att vi bättre kan bedöma enskilda äldres sårbarhet och behov, säger Gudny Stella Gudnadottir, överläkare i geriatrik på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Med bättre bedömningar av skörhet och behov kan patienter få en bättre individuellt anpassad behandling, medan de som trots hög ålder inte är lika sköra kan behandlas enligt riktlinjerna.

Relaterat

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

AI hjälper forskare optimera strokevården

Varje år drabbas tusentals personer av kallad ischemisk stroke i Sverige. Nu tar forskare från Lunds universitet AI till hjälp för att kunna…

Socioekonomin avgörande för risken att dö i stroke

Om du drabbas av en stroke har du betydligt högre chanser att leva vidare ifall du är välutbildad, bor i ett tryggt område…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…