Foto: Mostphotos

Högutbildade får mer prostatacancervård

Prostatacancervården i Sverige är ojämlik på flera sätt. Män med högre utbildning och högre inkomst får mer vård och behandling för prostatacancervård. Dessutom är deras risk att dö av sjukdomen lägre, jämfört med andra. Det visar en studie från fyra svenska universitet.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och upptäcks oftast hos män i 70-årsåldern. Nu har ett forskarteam från Göteborgs universitet, Karolinska institutet, Uppsala universitet och Umeå universitet undersökt hur behandlingen för prostatacancer skiljer sig mellan olika grupper av män.

Resultaten visar att utbildning och inkomst påverkar utredningar och behandlingar för män med misstänkt eller nyligen diagnostiserad prostatacancer.

47 procent av männen med lång utbildning och högre inkomst fick genomgå magnetkameraundersökningar, jämfört med 35 procent av männen som hade lägre utbildningsnivå och inkomst.

För de som hade högre socioekonomi var sannolikheten också större att få botande behandling för allvarlig prostatacancer. Här låg andelarna på 89 respektive 75 procent i de olika grupperna.

Även dödligheten skilde sig. 8,5 procent av männen med låg inkomst dog, medan siffran för män med hög inkomst var 12,5 procent. Skillnaderna berodde främst på att män med kort utbildning och lägre inkomst hade en allvarligare sjukdom när de fick sin diagnos, och inte för att de fick sämre vård efter diagnosen.

– Trots att Sverige är ett förhållandevis socioekonomiskt jämlikt land, visar resultaten på skillnader i cancersjukvården beroende på inkomst och utbildning. Men jämfört med andra länder är våra skillnader ganska små, säger Ola Bratt, professor vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

En möjlig väg till ökad jämlikhet skulle kunna vara organiserad prostatacancertestning.

– Mycket talar för att insatser för att öka jämlikheten främst behövs i diagnostiken, så att prostatacancer kan upptäckas i ett tidigare skede hos män i socioekonomiskt utsatta grupper, säger Ulf Strömberg, adjungerad professor vid Göteborgs universitet.

Läs den vetenskapliga artikeln

Ulf Strömberg, Anders Berglund, Stefan Carlsson, Camilla Thellenberg Karlsson, Mats Lambe, Ingela Franck Lissbrant m fl (2024). Socioeconomic inequality in prostate cancer diagnostics, primary treatment, rehabilitation, and mortality in Sweden. Publicerad i International journal of cancer.

Relaterat

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

AI hjälper forskare optimera strokevården

Varje år drabbas tusentals personer av kallad ischemisk stroke i Sverige. Nu tar forskare från Lunds universitet AI till hjälp för att kunna…

Socioekonomin avgörande för risken att dö i stroke

Om du drabbas av en stroke har du betydligt högre chanser att leva vidare ifall du är välutbildad, bor i ett tryggt område…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…