Foto: Örebro universitet

Hon undersöker stress inför prostatacancerbesked

Katja Fall vid Örebro universitet har fått 2,4 miljoner kronor från Cancerfonden för att undersöka vad stressen inför ett prostatacancerbesked kan innebära.

Besked om prostatacancer dröjer i dag längre än för andra cancerformer. Katja Fall, professor i klinisk epidemiologi vid Örebro universitet, ska i ett nytt forskningsprojekt undersöka stressen i väntan på ett eventuellt besked om prostatacancer.

– Tidigare studier har antytt att själva ovissheten i väntan på ett cancerbesked kan vara värst. Kroppens stressreaktion kan påverka hälsan på olika sätt och viss data talar för att den även skulle kunna ha inverkan på tumören och därmed minska överlevnaden, säger Katja Fall i ett pressmeddelande.

I dag är det inte klarlagt vilken stress som följer om beskedet om prostatacancer tar lång tid. Det är också oklart hur kortare väntetid påverkar männens psykiska och fysiska hälsa.

– Det kanske är så att en kortare väntetid kan kopplas till självupplevd stress, olika biologiska stressmarkörer och tumörens egenskaper hos dem som får en cancerdiagnos.

Förhoppningen med projektet är att den nya kunskapen kan förbättra omhändertagandet av dem som utreds för prostatacancer.

– Om vi kan koppla väntetider till psykisk stress och sämre hälsa skulle det öka incitamenten för olika åtgärder som kan minska stressen i samband med utredningen. Förutom förkortade väntetider skulle det kunna handla om stöd i form av till exempel samtal, säger Katja Fall.

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Fler nyheter

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…