Adverse effects of psychotropic drugs in old age. Avhandling framlagd vid Umeå universitet.
Inte farligare för äldre att använda psykofarmaka
På Socialstyrelsens lista över läkemedel som är olämpliga och har en hög risk för biverkningar för äldre personer står bland annat psykofarmaka, som i tidigare studier har visat sig öka risken för både höftfrakturer och förtida död.
En ny avhandling från Umeå universitet visar att riskerna med psykofarmaka inte är så stora. Det finns en koppling mellan pågående behandling med psykofarmaka och död, men resultaten visar att personerna också var skörare och hade andra sjukdomar.
Kön visade sig också påverka risken för död. Antidepressiv medicinering verkar öka risken för död hos kvinnor, medan lugnande mediciner ökade risken för död hos män.
Sambandet mellan höftfrakturer och antidepressiva och antipsykotiska läkemedel, analyserades i två registerstudier. De som fick läkemedelsbehandling drabbades av mer än dubbelt så många höftfrakturer. Men risken var som störst månaden innan behandlingen påbörjades, något som talar emot att det är psykofarmaka som orsakar höftfrakturer.
Resultatet tyder snarare på att ett allmänt försämrat hälsotillstånd ökar sannolikheten för att både skada höften och få psykofarmaka förskrivet.
– Eftersom många drabbas av psykisk ohälsa när de är äldre är det ett viktigt och glädjande besked att man inte behöver vara rädd för att vid behov prova att sätta in läkemedelsbehandling, säger Jon Brännström, avhandlingens författare.
Han betonar vikten av behandlingen följs upp noggrant och kritiserar Socialstyrelsens riktlinjer som klassificerar viss psykofarmaka som olämplig.
– Att undvika att förskriva läkemedel kan skapa ett större lidande och fler risker än att faktiskt behandla. Studierna visar att det inte är befogat med någon överdriven allmän restriktivitet, säger Jon Brännström.
Vill du veta mer om avhandlingen? I nästa nummer av Äldre i Centrum, #4/2020,
kommer det att finnas en längre intervju med författaren Jon Brännström.
Relaterat
”Cancer angår oss alla”
Cancer finns nära oss alla, de flesta känner någon som har drabbats. Tidningens chefredaktör Enikö Arnell-Szurkos gör personliga reflektioner och presenterar sig också…
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Fler nyheter
Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…
Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…
Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…