Gert Kipper, Munish Sharma och Nellie Mustonen är alla studenter vid Linnéuniversitetet och med i ett projekt där de utvecklar en digital spegel. Foto: Linnéuniversitetet

Intelligent spegel ska underlätta vardagen

Studenter och forskare vid Linnéuniversitetet ska underlätta vardagen för äldre med ett speciellt verktyg som kan sköta allt från att ringa till att hitta busstider. Verktyget har formen av något som är vanligt i hemmet – en spegel.

Vid Linnéuniversitetet pågår ett arbete med att utveckla en digital spegel som kan användas inom till exempel hemtjänsten eller av äldre personer själva i sina hem. 

Projektet är fortfarande i en utvecklingsfas men den färdiga spegeln ska utrustas med olika tjänster och funktioner som visas på själva spegelytan för att ge en så tydlig och enkel användarupplevelse som möjligt. Äldre ska bland annat enkelt kunna kontakta vården, dokumentera sitt eget mående, se väderprognosen och ringa videosamtal. 

Det som skiljer spegeln från exempelvis mobiler och surfplattor är möjligheten till ett större gränssnitt och att utrusta den med röststyrningsteknik. Den utrustas även med kamera, mikrofon, pekskärm och internetanslutning. 

Spegeln utvecklas framför allt av studenter vid Linnéuniversitetet med stöd av forskare och i samarbete med HSB Living lab och innovationsföretaget Tietoevry.

– En spegel är ett vanligt föremål som alla har hemma. Vi hoppas att den ska underlätta för äldre att börja nyttja teknik i större utsträckning, säger Gert Kipper, en av studenterna som utvecklar spegeln, i ett pressmeddelande.

Relaterat

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare…

Så förändrades våra digitala vanor under pandemin

Coronapandemin blev en samhällelig kris, som ökade behovet av att kommunicera då många blev isolerade i sina hem. I en ny artikel har…

E-hälsotjänster oftare en utmaning för äldre personer

I en ny avhandling har Anna Sjöström vid Umeå universitet undersökt hur primärvårdspatienter använder internet och e-hälsotjänster.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.