Gert Kipper, Munish Sharma och Nellie Mustonen är alla studenter vid Linnéuniversitetet och med i ett projekt där de utvecklar en digital spegel. Foto: Linnéuniversitetet

Intelligent spegel ska underlätta vardagen

Studenter och forskare vid Linnéuniversitetet ska underlätta vardagen för äldre med ett speciellt verktyg som kan sköta allt från att ringa till att hitta busstider. Verktyget har formen av något som är vanligt i hemmet – en spegel.

Vid Linnéuniversitetet pågår ett arbete med att utveckla en digital spegel som kan användas inom till exempel hemtjänsten eller av äldre personer själva i sina hem. 

Projektet är fortfarande i en utvecklingsfas men den färdiga spegeln ska utrustas med olika tjänster och funktioner som visas på själva spegelytan för att ge en så tydlig och enkel användarupplevelse som möjligt. Äldre ska bland annat enkelt kunna kontakta vården, dokumentera sitt eget mående, se väderprognosen och ringa videosamtal. 

Det som skiljer spegeln från exempelvis mobiler och surfplattor är möjligheten till ett större gränssnitt och att utrusta den med röststyrningsteknik. Den utrustas även med kamera, mikrofon, pekskärm och internetanslutning. 

Spegeln utvecklas framför allt av studenter vid Linnéuniversitetet med stöd av forskare och i samarbete med HSB Living lab och innovationsföretaget Tietoevry.

– En spegel är ett vanligt föremål som alla har hemma. Vi hoppas att den ska underlätta för äldre att börja nyttja teknik i större utsträckning, säger Gert Kipper, en av studenterna som utvecklar spegeln, i ett pressmeddelande.

Relaterat

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Välfärdsteknik för äldres hälsa

I framtiden kommer hemmen vara bättre anpassade att åldras i tack vare utvecklingen inom hälso- och välfärdsteknik. Nordiska forskarnätverket redogör under NKG 2024…

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…