Katharina Stibrant Sunnerhagen får priset för den betydelse hennes forskning har haft för vården efter stroke. Foto: Josefin Bergenholtz

Internationellt pris till svensk strokeforskare

Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin vid Göteborgs universitet, får pris för sin forskning som har förändrat hur vården handlägger rehabilitering efter stroke.

Priset Barbro B. Johansson award in stroke recovery är det finaste inom sitt fält och delas ut av World stroke organization vartannat år. Det går till personer som har gjort betydande framsteg inom strokerehabilitering och hjärnans återhämtning, rapporterar tidningen Akademiliv.

– Det är det finaste erkännandet en forskare inom mitt område kan få. Det känns häftigt, särskilt i ljuset av vilka forskningsgiganter som tidigare fått priset, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen.

Motiveringen slår fast att Katharina Stibrant Sunnerhagens forskning har betytt mycket för både det klinisk praxis och hur vården efter stroke organiseras.

Hon har i snart tjugo år arbetat med Socialstyrelsens riktlinjer och hennes meritlista omfattar också många års arbete med riktlinjer för klinisk handläggning efter stroke i Sverige, övriga Europa och USA. Nyligen utsågs Katharina Stibrant Sunnerhagen till expert i Världshälsoorganisationen, WHO:s, arbete kring Rehabilitation 2030.

Katharina Stibrant Sunnerhagen är den första icke-amerikanen att få priset, som är på 10 000 euro. Prisutdelningen skedde den 9 november i samband med världskongressen Esoc-Wsc.

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Högutbildade får mer prostatacancervård

Prostatacancervården i Sverige är ojämlik på flera sätt. Män med högre utbildning och högre inkomst får mer vård och behandling för prostatacancervård. Dessutom…

Fler nyheter

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…