Katharina Stibrant Sunnerhagen får priset för den betydelse hennes forskning har haft för vården efter stroke. Foto: Josefin Bergenholtz

Internationellt pris till svensk strokeforskare

Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin vid Göteborgs universitet, får pris för sin forskning som har förändrat hur vården handlägger rehabilitering efter stroke.

Priset Barbro B. Johansson award in stroke recovery är det finaste inom sitt fält och delas ut av World stroke organization vartannat år. Det går till personer som har gjort betydande framsteg inom strokerehabilitering och hjärnans återhämtning, rapporterar tidningen Akademiliv.

– Det är det finaste erkännandet en forskare inom mitt område kan få. Det känns häftigt, särskilt i ljuset av vilka forskningsgiganter som tidigare fått priset, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen.

Motiveringen slår fast att Katharina Stibrant Sunnerhagens forskning har betytt mycket för både det klinisk praxis och hur vården efter stroke organiseras.

Hon har i snart tjugo år arbetat med Socialstyrelsens riktlinjer och hennes meritlista omfattar också många års arbete med riktlinjer för klinisk handläggning efter stroke i Sverige, övriga Europa och USA. Nyligen utsågs Katharina Stibrant Sunnerhagen till expert i Världshälsoorganisationen, WHO:s, arbete kring Rehabilitation 2030.

Katharina Stibrant Sunnerhagen är den första icke-amerikanen att få priset, som är på 10 000 euro. Prisutdelningen skedde den 9 november i samband med världskongressen Esoc-Wsc.

Relaterat

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

AI hjälper forskare optimera strokevården

Varje år drabbas tusentals personer av kallad ischemisk stroke i Sverige. Nu tar forskare från Lunds universitet AI till hjälp för att kunna…

Socioekonomin avgörande för risken att dö i stroke

Om du drabbas av en stroke har du betydligt högre chanser att leva vidare ifall du är välutbildad, bor i ett tryggt område…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…