Katharina Stibrant Sunnerhagen får priset för den betydelse hennes forskning har haft för vården efter stroke. Foto: Josefin Bergenholtz

Internationellt pris till svensk strokeforskare

Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin vid Göteborgs universitet, får pris för sin forskning som har förändrat hur vården handlägger rehabilitering efter stroke.

Priset Barbro B. Johansson award in stroke recovery är det finaste inom sitt fält och delas ut av World stroke organization vartannat år. Det går till personer som har gjort betydande framsteg inom strokerehabilitering och hjärnans återhämtning, rapporterar tidningen Akademiliv.

– Det är det finaste erkännandet en forskare inom mitt område kan få. Det känns häftigt, särskilt i ljuset av vilka forskningsgiganter som tidigare fått priset, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen.

Motiveringen slår fast att Katharina Stibrant Sunnerhagens forskning har betytt mycket för både det klinisk praxis och hur vården efter stroke organiseras.

Hon har i snart tjugo år arbetat med Socialstyrelsens riktlinjer och hennes meritlista omfattar också många års arbete med riktlinjer för klinisk handläggning efter stroke i Sverige, övriga Europa och USA. Nyligen utsågs Katharina Stibrant Sunnerhagen till expert i Världshälsoorganisationen, WHO:s, arbete kring Rehabilitation 2030.

Katharina Stibrant Sunnerhagen är den första icke-amerikanen att få priset, som är på 10 000 euro. Prisutdelningen skedde den 9 november i samband med världskongressen Esoc-Wsc.

Relaterat

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

Från sjuksköterska till professor

Joakim Öhlén är verksam inom vården i olika roller sedan länge. Under dessa 30 år har han personligen sett hur den palliativa vården…

Sjuksköterska som håller i en äldre kvinnas hand

Sjuksköterskors ledarskap viktigt för äldres värdighet

Sjuksköterskor i hemsjukvården spelar en viktig ledarskapsroll för att vården ska anpassas till patientens behov och önskemål. Det visar en ny avhandling från…

Fler nyheter

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…