Katharina Stibrant Sunnerhagen får priset för den betydelse hennes forskning har haft för vården efter stroke. Foto: Josefin Bergenholtz

Internationellt pris till svensk strokeforskare

Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin vid Göteborgs universitet, får pris för sin forskning som har förändrat hur vården handlägger rehabilitering efter stroke.

Priset Barbro B. Johansson award in stroke recovery är det finaste inom sitt fält och delas ut av World stroke organization vartannat år. Det går till personer som har gjort betydande framsteg inom strokerehabilitering och hjärnans återhämtning, rapporterar tidningen Akademiliv.

– Det är det finaste erkännandet en forskare inom mitt område kan få. Det känns häftigt, särskilt i ljuset av vilka forskningsgiganter som tidigare fått priset, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen.

Motiveringen slår fast att Katharina Stibrant Sunnerhagens forskning har betytt mycket för både det klinisk praxis och hur vården efter stroke organiseras.

Hon har i snart tjugo år arbetat med Socialstyrelsens riktlinjer och hennes meritlista omfattar också många års arbete med riktlinjer för klinisk handläggning efter stroke i Sverige, övriga Europa och USA. Nyligen utsågs Katharina Stibrant Sunnerhagen till expert i Världshälsoorganisationen, WHO:s, arbete kring Rehabilitation 2030.

Katharina Stibrant Sunnerhagen är den första icke-amerikanen att få priset, som är på 10 000 euro. Prisutdelningen skedde den 9 november i samband med världskongressen Esoc-Wsc.

Relaterat

Bättre sömn med tyngdtäcke

Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Filmdragerade tabletter i en hög

Risker med blodförtunnande minskar över tid

Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…

Fler nyheter

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

Forskare följer unik äldresatsning i Härnösand

Insatser för äldre behöver utvärderas på bättre sätt, enligt forskare vid Lunds universitet. Nu ska de jobba fram en ny modell för det,…