IT-identifiering + riktad primärvård = färre på sjukhus

Genom att identifiera och fånga in äldre som förväntas ligga på sjukhus inom ett år, kan primärvården bidra till att minska antalet vårddagar på sjukhus med 17 procent. Det visar ett nytt forskningsprojekt i Östergötland.

Sammanlagt nio vårdcentraler har deltagit i projektet Riktad primärvård för äldre som är ett samarbete mellan Region Östergötland och Linköpings universitet.

Under projektets gång skapades olika typer av äldremottagningar för personer över 75 år, som förväntas ligga på sjukhus inom ett år. De har identifierats med hjälp av ett nytt IT-verktyg som forskarna har utvecklat. Verktyget har lyckats identifiera 66 procent av de multisjuka äldre som riskerar att få ett större vårdbehov.

Genom att både identifiera äldre personer i riskzonen och ta ett helhetsgrepp om deras hälsa och livssituation har man lyckats minska antalet vårddagar på sjukhus med 17 procent. Om hela region Östergötland använder det nya arbetssättet skulle man kunna spara minst 150 miljoner kronor årligen.

– Det här är mycket positivt och inte så överraskande, det finns flera studier som visar att väl utbyggd primärvård är kostnadseffektiv. Målet är att äldre människor ska få likvärdig vård oberoende av var de bor i länet, säger Mara Kosovic, chef vid Primärvårdscentrum.

Läs mer om studien

Relaterat

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter operation längre än tidigare.

AI hjälper forskare optimera strokevården

Varje år drabbas tusentals personer av kallad ischemisk stroke i Sverige. Nu tar forskare från Lunds universitet AI till hjälp för att kunna individanpassa strokevården.

Socioekonomin avgörande för risken att dö i stroke

Om du drabbas av en stroke har du betydligt högre chanser att leva vidare ifall du är välutbildad, bor i ett tryggt område och tjänar bra. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet som presenteras vid den europeiska strokekonferensen…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.