IT-identifiering + riktad primärvård = färre på sjukhus

Genom att identifiera och fånga in äldre som förväntas ligga på sjukhus inom ett år, kan primärvården bidra till att minska antalet vårddagar på sjukhus med 17 procent. Det visar ett nytt forskningsprojekt i Östergötland.

Sammanlagt nio vårdcentraler har deltagit i projektet Riktad primärvård för äldre som är ett samarbete mellan Region Östergötland och Linköpings universitet.

Under projektets gång skapades olika typer av äldremottagningar för personer över 75 år, som förväntas ligga på sjukhus inom ett år. De har identifierats med hjälp av ett nytt IT-verktyg som forskarna har utvecklat. Verktyget har lyckats identifiera 66 procent av de multisjuka äldre som riskerar att få ett större vårdbehov.

Genom att både identifiera äldre personer i riskzonen och ta ett helhetsgrepp om deras hälsa och livssituation har man lyckats minska antalet vårddagar på sjukhus med 17 procent. Om hela region Östergötland använder det nya arbetssättet skulle man kunna spara minst 150 miljoner kronor årligen.

– Det här är mycket positivt och inte så överraskande, det finns flera studier som visar att väl utbyggd primärvård är kostnadseffektiv. Målet är att äldre människor ska få likvärdig vård oberoende av var de bor i länet, säger Mara Kosovic, chef vid Primärvårdscentrum.

Läs mer om studien

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Högutbildade får mer prostatacancervård

Prostatacancervården i Sverige är ojämlik på flera sätt. Män med högre utbildning och högre inkomst får mer vård och behandling för prostatacancervård. Dessutom är deras risk att dö av sjukdomen lägre, jämfört med andra. Det visar en studie från fyra…

Fler nyheter

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar tre länsstyrelser resultaten från ett projekt som ska höja kunskapen om risker och möjliga åtgärder.