IT-identifiering + riktad primärvård = färre på sjukhus

Genom att identifiera och fånga in äldre som förväntas ligga på sjukhus inom ett år, kan primärvården bidra till att minska antalet vårddagar på sjukhus med 17 procent. Det visar ett nytt forskningsprojekt i Östergötland.

Sammanlagt nio vårdcentraler har deltagit i projektet Riktad primärvård för äldre som är ett samarbete mellan Region Östergötland och Linköpings universitet.

Under projektets gång skapades olika typer av äldremottagningar för personer över 75 år, som förväntas ligga på sjukhus inom ett år. De har identifierats med hjälp av ett nytt IT-verktyg som forskarna har utvecklat. Verktyget har lyckats identifiera 66 procent av de multisjuka äldre som riskerar att få ett större vårdbehov.

Genom att både identifiera äldre personer i riskzonen och ta ett helhetsgrepp om deras hälsa och livssituation har man lyckats minska antalet vårddagar på sjukhus med 17 procent. Om hela region Östergötland använder det nya arbetssättet skulle man kunna spara minst 150 miljoner kronor årligen.

– Det här är mycket positivt och inte så överraskande, det finns flera studier som visar att väl utbyggd primärvård är kostnadseffektiv. Målet är att äldre människor ska få likvärdig vård oberoende av var de bor i länet, säger Mara Kosovic, chef vid Primärvårdscentrum.

Läs mer om studien

Relaterat

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst av allt är att de inte ens behöver mäta bentätheten.

Fler nyheter

Undersköterskor mer positiva till dödshjälp

Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid Lunds universitet.

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv…

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.