Göran Bergström. Foto: Johanna Ewald St Michaels/Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Jättestudien SCAPIS är tillbaka

Tio år efter att den stora hjärt-kärlstudien SCAPIS genomfördes kommer forskarna att följa upp 15000 av deltagarna, som nu är i åldrarna 57-78 år.

SCAPIS, Swedish cardiopulmonary bioimage study, är ett gigantiskt samarbete mellan universitetssjukhusen i Göteborg, Linköping, Malmö, Stockholm, Uppsala och Umeå, där 30000 studiedeltagare mellan 50 och 64 år undersökts med tanke på hjärt- och lungsjukdomar. De fick besvara frågor om sina levnadsvanor och genomgå en lång rad olika tester. Bland annat samlade forskarna in ungefär 2500 röntgenbilder av hjärta, lungor och fettfördelning på kroppen – för varje studiedeltagare.

Studien genomfördes mellan 2013 och 2018 och nu inleds ett nytt kapitel i dess historia. I SCAPIS 2 kommer hälften av de ursprungliga deltagarna, som nu är i åldrarna 55-78 år, att genomgå uppföljande undersökningar

– Nu vet vi att en stor del av Sveriges befolkning i åldern 50-64 år riskerar att drabbas av hjärtinfarkt och att forskningen behöver utveckla effektiva metoder för att hitta riskindivider. Förra studien visade att fyra av tio svenskar mellan 50 och 64 år hade synliga plack i hjärtats kranskärl utan tidigare känd hjärt-kärlsjukdom och en av tjugo deltagare visade sig dessutom ha en tidigare oupptäckt allvarlig kranskärlssjukdom, säger Göran Bergström, professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin i Göteborg och huvudansvarig för SCAPIS, i ett pressmeddelande.

Relaterat

Äldre kvinnor håller i stolar och tränar balansen

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Fler nyheter

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…