KI-forskare bygger databas i Kina

Forskare vid Shandong provincial hospital i Kina och Karolinska institutet har genomfört en kartläggning av nästa 6 000 personer på den kinesiska landsbygden. Detta för att studera hjärnans åldrande och förebygga demens enligt FINGER-studiens upplägg.

Idéerna från den finska FINGER-studien, som undersöker förebyggande insatser mot kognitiv svikt, sprids över världen. Ett av de första internationella initiativen, MIND-China, sattes igång 2018 i Yanggu, i västra Shandongprovinsen, i Kina. Där anpassar man interventionerna till kinesiska traditioner och inriktar sig särskilt på äldre personer på landsbygden. Nästan 6 000 personer har genomgått undersökningar av livsstil, hälsa och kognitiv funktion innan interventionerna startar. Dessa data samlas i en databas som alltså byggs upp i samarbete med forskare från Karolinska institutet.

– Databasen är oerhört viktig och värdefull för att kunna utforska en rad vetenskapliga frågor relaterade till åldrande och hälsa, i synnerhet hjärnans åldrande och relaterade sjukdomar såsom demens, säger Chengxuan Qiu, senior forskare vid Aging research center, ARC, på institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska institutet, i en nyhet på KI:s hemsida.

I en vetenskaplig artikel publicerar man nu en beskrivning av databasen tillsammans med data från den första undersökningen av deltagarna. Medelåldern bland deltagarna var nära 71 år, 57 procent var kvinnor, 41 procent var analfabeter och 88 procent var jordbrukare. Bland vanliga kroniska sjukdomar fanns högt blodtryck (67 procent), dyslipidemi (23 procent), hjärtsjukdom (24 procent), diabetes (14 procent) och demens (5,4 procent).

Läs den vetenskapliga artikeln

Yongxiang Wang, Xiaolei Han, Xianda Zhang, Zhonglin Zhang, Lin Cong, Shi Tang (2022). Health status and risk profiles for brain aging of rural-dwelling older adults: Data from the interdisciplinary baseline assessments in MIND-China. Alzheimer’s and dementia: Translational research and clinical interventions.

Fakta
World wide FINGERS network

Forskningsprojekt i mer än 40 länder har anslutit sig till World-wide FINGERS network, som provar förebyggande insatser mot kognitiv svikt, baserat på den finska FINGER-studien, men anpassat till de lokala förutsättningarna
https://wwfingers.com/

Relaterat

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Samlevnad och hjärnhälsa

Att leva tillsammans med andra skyddar oss mot både kognitiva och andra sjukdomar. Att förlora en nära och viktig relation ökar samtidigt risken att bli sjuk och dö i förtid.

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det genom att ta fram nya verktyg för att tidigare upptäcka alzheimer.

Fler nyheter

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken kan bidra till tidigare vårdinsatser.

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap kan stå i vägen för att lyckas.

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning, går det att se positiva effekter på både kroppen och hjärnan. Det visar en avhandling från Umeå…