Foto: Unsplash

Låg inkomst riskfaktor för återkommande hjärtinfarkter

Det finns god kunskap om vad som ökar risken för att drabbas av en första hjärtinfarkt, men mindre om vad som gör att man kan få flera. Enligt en avhandling från Karolinska institutet kan svaret ligga i hur mycket pengar man tjänar.

– Kunskapen om olika riskfaktorer för att drabbas av en första hjärtinfarkt är god, men det behövs mer kunskaper om riskfaktorer av betydelse inom gruppen som har överlevt en hjärtinfarkt. Med undantag för läkemedelsbehandling har insatser för att förhindra ytterligare hjärt-/kärlsjukdom låg följsamhet och generellt dåliga resultat.

Det säger läkaren och doktoranden Joel Ohm vid Karolinska institutet i ett pressmeddelande. I sin avhandling har han studerat bland annat sambandet mellan socioekonomisk status och risken att drabbas av ytterligare hjärt-/kärlsjukdom. 

I en studie såg Joel Ohm att låg inkomst ökar risken för en ny hjärtinfarkt och i en annan studie visade det sig att dessa personer också fick mindre förebyggande behandling. 

Även behandlingsmål för sekundärprevention, det vill säga vårdinsatser för att förhindra ytterligare hjärtinfarkter, som ställts upp av internationella riktlinjer uppnåddes överlag sämre av gruppen med lägst inkomst. 

Resultaten pekar på att det behövs mer kunskap inom sekundärprevention och bland de drabbade själva. 

– Vi behöver bland annat bli bättre på att identifiera personer med störst risk för nya hjärt-/kärlhändelser så att de kan erbjudas mer intensiv behandling. Det behövs också mer kunskap om olika riskmarkörer där det så kallade onda kolestrolet kanske inte är så viktigt som vi trott, men socioekonomi är. Deltagande i hjärtrehabilitering, som bevisligen förbättrar prognosen efter hjärtinfarkt, behöver överlag bli bättre, i synnerhet bland grupper med låg socioekonomi, säger Joel Ohm. 

Relaterat

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Fler nyheter

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

En man sitter ensam i sin soffa. Han ser allvarlig ut.

Insatser mot ensamhet bland äldre personer

SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…