Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre
Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…
Av de cirka 8 000 personer som lever med hiv är det allt fler som blir äldre. Kunskapen om hur det är att leva med en hivdiagnos är oftast låg hos personal som arbetar inom sjukvården och omsorgen. De som har hiv uppsöker oftare vård än andra och med stigande ålder kommer vård- och omsorgsbehoven att öka.
– Det finns inga studier gjorda i Sverige på den här patientgruppen inom äldreomsorgen och primärvården och vi har inte hittat en enda intervjustudie om personer som är äldre än 65 år och lever med hiv, varken i Sverige eller i länder som är jämförbara med en svensk vårdkontext, säger Ewa Carlsson Lalloo som är ansvarig för studien i en nyhet från Högskolan i Borås.
Forskarna ska undersöka hur det är att leva och åldras med hiv och om erfarenheter av hälso- och sjukvården. Personer som har hiv upplever att det ofta är svårt att vara öppen om sin diagnos då de inte vet hur de ska bli bemötta. Det finns också en stigmatisering runt åldrande, att ha ett sexuellt aktivt liv när du är gammal kanske är något som inte förväntas av alla. Förhoppningen är att studien ska kunna bidra till en större öppenhet kring hiv och minska stigmatiseringen.
Den vetenskapliga studien görs på uppdrag av Folkhälsomyndigheten och utförs av Högskolan i Borås. De som deltar i studien är 65 år och äldre och har hiv. Den beräknas vara avslutad i slutet av 2023.
Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…
Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling…
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…
Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…
Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…