Äldre kvinna i sjukhusmiljö i samtal med läkare och sköterska
Michael Erhardsson/Mostphotos

Låg kunskap om äldre med hiv

Det blir allt fler äldre som lever med hiv. Men det saknas kunskap inom hälso- och sjukvården om hur det är att vara äldre med hivdiagnos. En ny svensk studie ska bidra till en större öppenhet kring hiv och minska stigmatiseringen.

Av de cirka 8 000 personer som lever med hiv är det allt fler som blir äldre. Kunskapen om hur det är att leva med en hivdiagnos är oftast låg hos personal som arbetar inom sjukvården och omsorgen. De som har hiv uppsöker oftare vård än andra och med stigande ålder kommer vård- och omsorgsbehoven att öka.

– Det finns inga studier gjorda i Sverige på den här patientgruppen inom äldreomsorgen och primärvården och vi har inte hittat en enda intervjustudie om personer som är äldre än 65 år och lever med hiv, varken i Sverige eller i länder som är jämförbara med en svensk vårdkontext, säger Ewa Carlsson Lalloo som är ansvarig för studien i en nyhet från Högskolan i Borås.

Forskarna ska undersöka hur det är att leva och åldras med hiv och om erfarenheter av hälso- och sjukvården. Personer som har hiv upplever att det ofta är svårt att vara öppen om sin diagnos då de inte vet hur de ska bli bemötta. Det finns också en stigmatisering runt åldrande,  att ha ett sexuellt aktivt liv när du är gammal kanske är något som inte förväntas av alla. Förhoppningen är att studien ska kunna bidra till en större öppenhet kring hiv och minska stigmatiseringen.

Den vetenskapliga studien görs på uppdrag av Folkhälsomyndigheten och utförs av Högskolan i Borås. De som deltar i studien är 65 år och äldre och har hiv. Den beräknas vara avslutad i slutet av 2023.

Relaterat

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.

Fler nyheter

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Detta kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor

Forskare vid Karolinska institutet har identifierat en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor i högre ålder. En ny studie visar att det kan…

En äldre kvinna står och tittar ner i sin mobiltelefon.

Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen

När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.