Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror
Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att forskningen kanske överdriver de goda effekterna.
Socialstyrelsen har sammanställt statistik över besök, väntetider och totala besökstider på landets akutmottagningar under 2018. Rapporten visar att ju äldre patienterna var desto kortare tid fick de vänta på en läkarbedömning, men desto längre var deras besökstid.
Personer som var 65–79 år väntade i genomsnitt 57 minuter för att få en läkarbedömning, medan de som var äldre fick träffa en läkare efter 51 minuter. Siffrorna har varit i stort sett oförändrade från 2016.
Däremot har besökstiden ökat för de allra äldsta patienterna. För dem som var över åttio år har besöken blivit allt längre. År 2018 låg den genomsnittliga besökstiden för gruppen på fyra timmar och tio minuter, en ökning med tjugo minuter sedan 2016. Vart tionde besök för 80-åringarna var längre än åtta och en halv timme.
Även antalet besök har ökat med cirka 32 000 de senaste åren för personer som är 65+. Bland övriga i befolkningen var det färre än tidigare som sökt sig till akuten.
Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att forskningen kanske överdriver de goda effekterna.
Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på i en ny studie med hjälp av den så kallade FMT-metoden.
Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar resultat i Magnus Lindh-Rengifos avhandling som lagts fram vid Lunds universitet.
I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning om äldres hälsa och välbefinnande.
Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar. Det visar en studie från Göteborgs universitet som bygger på data från 1 500 patienter.