Seminarium 8 december: Livslångt åldrande

Äldre i Centrum startar tillsammans med Sveriges gerontologiska sällskap ett samarbete kring återkommande seminarier. Syftet är att lära och samtala kring frågor om äldre och åldrande med utgångspunkt i aktuell forskning.

Sedan många år är medlemmarna i Sveriges gerontologiska sällskap, SGS, i kraft av sitt medlemskap också prenumeranter på Äldre i Centrum. Ett stort antal SGS-anslutna forskare har också skrivit i tidskriften genom åren. Nu tar samarbetet ytterligare ett steg när första upplagan av en återkommande seminarium om äldre och åldrande sätts i sjön.

Till en början är siktet inställt på ett årligt seminarium. Tidskriftens aktuella tema utgör också seminariets innehåll och den första upplagan bär därför rubriken Livslångt åldrande. Onsdagen den 8 december kl 13–15 kommer tre av temats skribenter att hålla föredrag med plats för frågor:

KRISTER HÅKANSSON, Karolinska institutet
Att leva länge och väl – faktorer som troligen påverkar sannolikheten och tänkbara mekanismer bakom

ANNA BRATT, Linnéuniversitetet
Högre motståndskraft hos äldre – exempel från covid-19-pandemin

MIKAEL RENNEMARK, Linneuniversitetet
Äldres hälsa i ljuset av hälsobeteende och personlighet

Seminariet hålls digitalt via den här länken. Deltagande är gratis och kräver ingen föranmälan.

Relaterat

Äldre man sitter på kafé och pratar i telefon

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Porträttbild på medelålders man som håller i sina glasögon

Åldrandets oundviklighet

Sociologen Didier Eribon skildrar sin mammas ålderdom och drar en lans för att ge sköra äldre en röst. Men det kanske också krävs…

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…