Seminarium 8 december: Livslångt åldrande

Äldre i Centrum startar tillsammans med Sveriges gerontologiska sällskap ett samarbete kring återkommande seminarier. Syftet är att lära och samtala kring frågor om äldre och åldrande med utgångspunkt i aktuell forskning.

Sedan många år är medlemmarna i Sveriges gerontologiska sällskap, SGS, i kraft av sitt medlemskap också prenumeranter på Äldre i Centrum. Ett stort antal SGS-anslutna forskare har också skrivit i tidskriften genom åren. Nu tar samarbetet ytterligare ett steg när första upplagan av en återkommande seminarium om äldre och åldrande sätts i sjön.

Till en början är siktet inställt på ett årligt seminarium. Tidskriftens aktuella tema utgör också seminariets innehåll och den första upplagan bär därför rubriken Livslångt åldrande. Onsdagen den 8 december kl 13–15 kommer tre av temats skribenter att hålla föredrag med plats för frågor:

KRISTER HÅKANSSON, Karolinska institutet
Att leva länge och väl – faktorer som troligen påverkar sannolikheten och tänkbara mekanismer bakom

ANNA BRATT, Linnéuniversitetet
Högre motståndskraft hos äldre – exempel från covid-19-pandemin

MIKAEL RENNEMARK, Linneuniversitetet
Äldres hälsa i ljuset av hälsobeteende och personlighet

Seminariet hålls digitalt via den här länken. Deltagande är gratis och kräver ingen föranmälan.

Relaterat

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Äldre kvinnor står och sjunger

Körsång för välmåendet

Hur bra för välmåendet är det att sjunga i kör och kan det förhindra demens? Det studerar forskare från Linnéuniversitetet och Stockholms universitet…

Fler nyheter

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…