Seminarium 8 december: Livslångt åldrande

Äldre i Centrum startar tillsammans med Sveriges gerontologiska sällskap ett samarbete kring återkommande seminarier. Syftet är att lära och samtala kring frågor om äldre och åldrande med utgångspunkt i aktuell forskning.

Sedan många år är medlemmarna i Sveriges gerontologiska sällskap, SGS, i kraft av sitt medlemskap också prenumeranter på Äldre i Centrum. Ett stort antal SGS-anslutna forskare har också skrivit i tidskriften genom åren. Nu tar samarbetet ytterligare ett steg när första upplagan av en återkommande seminarium om äldre och åldrande sätts i sjön.

Till en början är siktet inställt på ett årligt seminarium. Tidskriftens aktuella tema utgör också seminariets innehåll och den första upplagan bär därför rubriken Livslångt åldrande. Onsdagen den 8 december kl 13–15 kommer tre av temats skribenter att hålla föredrag med plats för frågor:

KRISTER HÅKANSSON, Karolinska institutet
Att leva länge och väl – faktorer som troligen påverkar sannolikheten och tänkbara mekanismer bakom

ANNA BRATT, Linnéuniversitetet
Högre motståndskraft hos äldre – exempel från covid-19-pandemin

MIKAEL RENNEMARK, Linneuniversitetet
Äldres hälsa i ljuset av hälsobeteende och personlighet

Seminariet hålls digitalt via den här länken. Deltagande är gratis och kräver ingen föranmälan.

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Fler nyheter

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…