Bästa träningsformen för den kognitiva funktionen
Ett samarbete mellan Jönköping university och Region Jönköpings län har sammanställt forskningen om påverkan av fysisk träning på kognitiv funktion. Yoga tycks ha…
Lars Lannfelt är seniorprofessor i geriatrik och ingår i forskningsgruppen för molekylär geriatrik vid Uppsala universitet. Under 1990-talet upptäckte han den arktiska mutationen hos en släkt i övre Norrland. Mutationen ledde till ökade nivåer av Aβ-protofibriller som orsakar nervcellsdöd och slutligen Alzheimers sjukdom.
Resultaten från hans studier ligger till grund för teknologi som visat sig vara framgångsrik i utvecklingen av mediciner mot sjukdomen.
Nu har Svenska läkaresällskapet beslutat att tilldela Lars Lannfelt årets Bengt Winblads pris för sin forskning. I priset ingår 150 000 kronor.
– Det är med stor glädje som vår forskning uppmärksammas och belönas med Bengt Winblads pris. Genom att använda Aβ-protofibriller som måltavla har vi lyckats ta fram en antikroppsbaserad behandling mot Alzheimers sjukdom. De inledande studierna har varit framgångsrika och en antikropp prövas nu i kliniska studier, fas III, säger Lars Lannfelt i ett pressmeddelande.
Ett samarbete mellan Jönköping university och Region Jönköpings län har sammanställt forskningen om påverkan av fysisk träning på kognitiv funktion. Yoga tycks ha…
När Forte delade ut sina programanslag för folkhälsa blev FINGER-studiens demensförebyggande arbete en stor vinnare.
Vilka faktorer i 60-årsåldern kan påverka vem som lever och mår bra i 80-årsåldern? Enligt en avhandling från Luleå tekniska universitet finns det…
Tidig upptäckt av grön starr, som också kallas för glaukom, är viktigt för att synen inte ska skadas. Men en studie från Göteborgs…
I detta tema bjuder vi på något som brukar väcka extra nyfikenhet: sex. Äldre personer är, trots sin ålder och eventuella sjukdomar, sexuella…
Antalet äldre personer ökar i Sverige, vilket också innebär att vårdbehovet gör det. I sin avhandling undersöker Ingrid Andersson vilken vård som inte…