Äldre kvinna äter mat framför fönster
Foto: Mostphotos

Många äldre med undernäring i vården

Upp till hälften av alla patienter som är inlagda på sjukhus eller vårdinrättningar lider av undernäring, särskilt drabbade är äldre personer. Det visar en studie från Uppsala universitet och Göteborgs universitet som också pekar på att problemet kan lösas med enkla åtgärder.

I Sverige lider mellan fem och tio procent av alla äldre personer av undernäring. För patienter som vårdas på sjukhus, sjukhem eller liknande är siffran uppemot femtio procent. En person som har undernäring går ner i vikt, får brist på näringsämnen och problem när musklerna bryts ner. Det i sig kan leda till ett större vårdbehov och högre dödlighet.

Trots detta underdiagnostiseras tillståndet inom sjukvården och äldreomsorgen. Men rådgivning och behandling i samarbete med dietister, samt näringsdryck kan bromsa viktnedgången och minska dödligheten. Det visar en ny studie från Uppsala universitet och Göteborgs universitet.

– Det är allt för få som får diagnosen undernäring och behandling för tillståndet, inte bara i Sverige utan i hela världen. Men med ganska enkla metoder skulle patienter och äldre kunna må mycket bättre, säger Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Han har tillsammans med Ingvar Bosaeus, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, gjort en sammanställning av kunskapsläget i världen de senaste 50 åren. De har sett att kunskaperna om undernäring och behandling har tagit stora steg framåt, och att det numera finns en samsyn kring hur undernäring ska diagnostiseras. Samtidigt använder inte vårdsektorn sig av de slutsatser som erfarenhet och forskning visar.

– Vi vet i dag att det går att behandla de allra flesta patienter, med undantag för dem med långt gångna dödliga sjukdomstillstånd såsom spridd cancer. I Sverige har vi arbetat med att behandla undernäring i många år, men vi måste bli ännu bättre, säger Ingvar Bosaeus.

Forskarna föreslår konkreta åtgärder för att minska lidandet för äldre personer.

– Att tidigt registrera riskfaktorer för undernäring, samt uppmärksamma viktnedgång och nedsatt aptit är helt avgörande. Man måste också tidigt ge råd om näringsrik mat, och i god tid påbörja nutritionsbehandling, till exempel med näringsdrycker. Kunskapen om det här måste bli en mycket tydligare del på både grundutbildningar och specialistutbildningar för läkare och sjuksköterskor, säger Tommy Cederholm.

Läs hela den vetenskapliga artikeln

Tommy Cederholm och Ingvar Bosaeus (2024). Malnutrition in adults. New England journal of medicine.

Relaterat

Hand som håller i två blodprover

Blodprov kan förutspå stroke

Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…

Så kan en app ge stöd efter prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…

Möjlig förklaring till ökad alzheimerrisk hos personer med diabetes

Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…

Fler nyheter

Dialog ger bättre vård i hemmet

Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…

Så kan järnnivån påverka hjärnan

Tack vare de senaste framstegen inom hjärnavbildningsteknik kan forskare nu se hur järnnivån påverkar hjärnans funktion. Nu visar en ny avhandling från Karolinska…

Två äldre kvinnor går tillsammans på en grusgångväg vid flera faluröda hus, Färgaregården i Norrköping.

Ny uppsökande strategi för att nå ensamma i Norrköping

Med projektet Limpan ville Norrköpings kommun bryta isoleringen hos ensamma äldre personer. Nu publicerar FoU Centrum en rapport som beskriver och utvärderar den…