Äldre kvinna äter mat framför fönster
Foto: Mostphotos

Många äldre med undernäring i vården

Upp till hälften av alla patienter som är inlagda på sjukhus eller vårdinrättningar lider av undernäring, särskilt drabbade är äldre personer. Det visar en studie från Uppsala universitet och Göteborgs universitet som också pekar på att problemet kan lösas med enkla åtgärder.

I Sverige lider mellan fem och tio procent av alla äldre personer av undernäring. För patienter som vårdas på sjukhus, sjukhem eller liknande är siffran uppemot femtio procent. En person som har undernäring går ner i vikt, får brist på näringsämnen och problem när musklerna bryts ner. Det i sig kan leda till ett större vårdbehov och högre dödlighet.

Trots detta underdiagnostiseras tillståndet inom sjukvården och äldreomsorgen. Men rådgivning och behandling i samarbete med dietister, samt näringsdryck kan bromsa viktnedgången och minska dödligheten. Det visar en ny studie från Uppsala universitet och Göteborgs universitet.

– Det är allt för få som får diagnosen undernäring och behandling för tillståndet, inte bara i Sverige utan i hela världen. Men med ganska enkla metoder skulle patienter och äldre kunna må mycket bättre, säger Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Han har tillsammans med Ingvar Bosaeus, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, gjort en sammanställning av kunskapsläget i världen de senaste 50 åren. De har sett att kunskaperna om undernäring och behandling har tagit stora steg framåt, och att det numera finns en samsyn kring hur undernäring ska diagnostiseras. Samtidigt använder inte vårdsektorn sig av de slutsatser som erfarenhet och forskning visar.

– Vi vet i dag att det går att behandla de allra flesta patienter, med undantag för dem med långt gångna dödliga sjukdomstillstånd såsom spridd cancer. I Sverige har vi arbetat med att behandla undernäring i många år, men vi måste bli ännu bättre, säger Ingvar Bosaeus.

Forskarna föreslår konkreta åtgärder för att minska lidandet för äldre personer.

– Att tidigt registrera riskfaktorer för undernäring, samt uppmärksamma viktnedgång och nedsatt aptit är helt avgörande. Man måste också tidigt ge råd om näringsrik mat, och i god tid påbörja nutritionsbehandling, till exempel med näringsdrycker. Kunskapen om det här måste bli en mycket tydligare del på både grundutbildningar och specialistutbildningar för läkare och sjuksköterskor, säger Tommy Cederholm.

Läs hela den vetenskapliga artikeln

Tommy Cederholm och Ingvar Bosaeus (2024). Malnutrition in adults. New England journal of medicine.

Relaterat

Tuber med urinprov

Urinprov kan skvallra om tidig prostatacancer

Ett enkelt urinprov kan vara en nyckel till att diagnostisera prostatacancer i ett tidigt skede i framtiden. Det visar forskning från Karolinska institutet…

Ökade ojämlikheter i äldres covid-19-skydd

Det finns både regionala och socioekonomiska skillnader i äldre personers vaccinskydd mot covid-19 i Sverige. Det visar ny svensk forskning.

Äldre man äter ensam på en hamburgerrestaurang

Äta ensam kan ge sämre matrutiner

Äldre personer som äter ensamma köper mer färdigköpt mat och äter färre antal måltider per dag än de som äter tillsammans med andra.…

Fler nyheter

Ekonomisk stress tidigare i livet påverkar äldres hälsa

Ekonomisk utsatthet i barndomen ökar risken för att drabbas av ångest och depression senare i livet. Det visar en ny studie från Jönköping…

Europeiskt projekt ska skapa bättre vård för äldre

Det blir allt vanligare att digitala verktyg ingår i olika delar av vården. Nu ska ett nystartat europeiskt projekt förbättra vården för äldre…

Ensamhet kopplas till ökade hälsoproblem

Var tionde person över 75 år uppger att ensamhet påverkar deras mående negativt. Det visar en avhandling från Lunds universitet som även pekar…