Person slänger mat i papperskorg
Foto: Mostphotos

Matsvinnet på äldreboenden ökar

I snitt kastar äldreboenden 114 gram mat per lunchportion förra året, vilket är en betydande ökning från två år innan. Det är en allvarlig trend eftersom undernäring bland äldre personer är vanligt, enligt en kartläggning från Livsmedelsverket.

Undernäring är vanligt bland sköra äldre personer. Det är därför viktigt att de får i sig den mat som planerats och tillagas utifrån deras energi- och näringsbehov. Men nu visar en kartläggning från Livsmedelsverket att matsvinnet från luncher på äldreboenden har ökat de senaste två åren. 

En möjlig orsak till att äldre personer äter för lite av maten kan vara att det serveras större portioner vid få tillfällen under dagen. I stället kan man behöva ha rutiner för att servera mindre måltider utspridda över dagen, enligt Livsmedelsverket. 

– Genom att mäta matsvinnet och den mängd mat som serveras får verksamheterna viktig kunskap, som är nödvändig för att upptäcka risk för undernäring bland äldre som bor på särskilda. Att främja aptit och matglädje, så att mer av den serverade maten äts upp, behöver prioriteras. På så sätt kan vi öka förutsättningarna för friskare äldre, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande. 

Myndigheten listar en rad åtgärder som kommunerna kan vidta för att minska risken för undernäring bland sköra äldre personer: 

  • göra måltidsmiljön mer trivsam
  • involvera de äldre personerna i beslut som rör måltiden
  • individanpassa måltiden utifrån enskilda önskemål
  • vara flexibel med tidpunkten för måltiden
  • samarbeta mellan måltidsverksamhet och vård- och omsorgsverksamheten.

– Arbetet för att minska matsvinnet inom äldreomsorgen behöver utgå från ett helthetsperspektiv. Genom att fokusera på aktiviteter som bidrar till trivsel och ökad aptit kan både undernäringsproblematiken och matsvinnet minska, säger Karin Fritz. 

Fakta
Kartläggningen

Det här är Livsmedelsverket fjärde nationella kartläggning av matsvinnet från luncher i särskilda boenden. Den här gången rapporterade 70 kommuner in matsvinnsdata, jämfört med 60 kommuner 2022. Av dessa 70 kommuner är det endast 25 kommuner som följer upp matkonsumtionen. 

Relaterat

50 miljoner till forskning om anhöriga och äldre i krig

Totalt tio forskningsprojekt med anknytning till äldre och åldrande har fått medel i Vetenskapsrådets utlysning inom humaniora och samhällsvetenskap. Projekten rör allt från…

Vårdpersonal lär sig byta blöja på docka

Halv miljard kronor till Äldreomsorgslyftet användes inte

Nästan 50 000 medarbetare inom äldreomsorgen utbildade sig under 2024 genom Äldreomsorgslyftet. Trots satsningens framsteg och ökat intresse blev cirka 500 miljoner kronor…

Sjuksköterskors ledarskap avgörande i livets slutskede

I norra Sverige är avstånden långa och vården sker ofta i hemmet. Här spelar sjuksköterskor en avgörande roll i livets slutskede. Det visar…

Fler nyheter

Äldre man arbetar inom industrin

Allt fler 65-plussare arbetar

Personer som är födda på 1950-talet tar i högre grad ut sin pension senare i livet och fortsätter att arbeta längre upp i…

Äldre kvinna ligger i sängen och håller sig om huvudet

Så kan dålig sömn påverka åldrandet

Personer som sover dåligt är mer benägna att ha hjärnor som ser äldre ut än vad de faktiskt är. Det visar forskning från…

Entré till akutmottagning

Akutvården inte anpassad för äldre patienter

Äldre personer som söker vård på akutmottagningarna ökar, men dagens arbetssätt är ofta utformade efter yngre personer. Akutvården behöver därför uppdatera sina rutiner…