Person slänger mat i papperskorg
Foto: Mostphotos

Matsvinnet på äldreboenden ökar

I snitt kastar äldreboenden 114 gram mat per lunchportion förra året, vilket är en betydande ökning från två år innan. Det är en allvarlig trend eftersom undernäring bland äldre personer är vanligt, enligt en kartläggning från Livsmedelsverket.

Undernäring är vanligt bland sköra äldre personer. Det är därför viktigt att de får i sig den mat som planerats och tillagas utifrån deras energi- och näringsbehov. Men nu visar en kartläggning från Livsmedelsverket att matsvinnet från luncher på äldreboenden har ökat de senaste två åren. 

En möjlig orsak till att äldre personer äter för lite av maten kan vara att det serveras större portioner vid få tillfällen under dagen. I stället kan man behöva ha rutiner för att servera mindre måltider utspridda över dagen, enligt Livsmedelsverket. 

– Genom att mäta matsvinnet och den mängd mat som serveras får verksamheterna viktig kunskap, som är nödvändig för att upptäcka risk för undernäring bland äldre som bor på särskilda. Att främja aptit och matglädje, så att mer av den serverade maten äts upp, behöver prioriteras. På så sätt kan vi öka förutsättningarna för friskare äldre, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande. 

Myndigheten listar en rad åtgärder som kommunerna kan vidta för att minska risken för undernäring bland sköra äldre personer: 

  • göra måltidsmiljön mer trivsam
  • involvera de äldre personerna i beslut som rör måltiden
  • individanpassa måltiden utifrån enskilda önskemål
  • vara flexibel med tidpunkten för måltiden
  • samarbeta mellan måltidsverksamhet och vård- och omsorgsverksamheten.

– Arbetet för att minska matsvinnet inom äldreomsorgen behöver utgå från ett helthetsperspektiv. Genom att fokusera på aktiviteter som bidrar till trivsel och ökad aptit kan både undernäringsproblematiken och matsvinnet minska, säger Karin Fritz. 

Fakta
Kartläggningen

Det här är Livsmedelsverket fjärde nationella kartläggning av matsvinnet från luncher i särskilda boenden. Den här gången rapporterade 70 kommuner in matsvinnsdata, jämfört med 60 kommuner 2022. Av dessa 70 kommuner är det endast 25 kommuner som följer upp matkonsumtionen. 

Relaterat

Yngre kvinna går med en äldre kvinna

Kortare arbetsdag gynnar personal

Sex timmars arbetsdag leder till förbättringar för både personal och äldre, enligt en ny doktorsavhandling vid Umeå universitet.

Få studenter lär sig om åldrandet

Dagens socionomstudenter får bristfällig utbildning i social omsorg. Enbart 15 procent väljer kurser om åldrandet, visar en ny studie vid Örebro universitet.

Följ med på stormig tandemturné

Oskar Jonsson, Lunds universitet, har cyklat 120 mil för att sprida forskning om åldrande och hälsa. Äldre i Centrums chefredaktör följde med på…

Fler nyheter

Människa håller i ett blodprovsrör

Blodprov kan förutsäga alzheimer hos personer med Downs syndrom

I dag är alzheimer den vanligaste dödsorsaken för personer med Downs syndrom. Nu har en grupp lundaforskare sett att ett blodprov kan hjälpa…

Två vårdstudenter pratar

Simulerade vårdsituationer ska stärka kompetensen

Ett internationellt projekt ska förbättra vårdutbildningar och samtidigt stärka kompetensen för personal inom kommunal vård, genom att skapa realistiska vårdsituationer.

Porträttbild på Jessica Persson Kylén

Nytt arbetssätt kan förbättra äldres munhälsa

Separata system för tandvård och omsorg leder till att äldre personer ibland hamnar mellan stolarna. En avhandling från Högskolan väst föreslår en ny…