Person slänger mat i papperskorg
Foto: Mostphotos

Matsvinnet på äldreboenden ökar

I snitt kastar äldreboenden 114 gram mat per lunchportion förra året, vilket är en betydande ökning från två år innan. Det är en allvarlig trend eftersom undernäring bland äldre personer är vanligt, enligt en kartläggning från Livsmedelsverket.

Undernäring är vanligt bland sköra äldre personer. Det är därför viktigt att de får i sig den mat som planerats och tillagas utifrån deras energi- och näringsbehov. Men nu visar en kartläggning från Livsmedelsverket att matsvinnet från luncher på äldreboenden har ökat de senaste två åren. 

En möjlig orsak till att äldre personer äter för lite av maten kan vara att det serveras större portioner vid få tillfällen under dagen. I stället kan man behöva ha rutiner för att servera mindre måltider utspridda över dagen, enligt Livsmedelsverket. 

– Genom att mäta matsvinnet och den mängd mat som serveras får verksamheterna viktig kunskap, som är nödvändig för att upptäcka risk för undernäring bland äldre som bor på särskilda. Att främja aptit och matglädje, så att mer av den serverade maten äts upp, behöver prioriteras. På så sätt kan vi öka förutsättningarna för friskare äldre, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande. 

Myndigheten listar en rad åtgärder som kommunerna kan vidta för att minska risken för undernäring bland sköra äldre personer: 

  • göra måltidsmiljön mer trivsam
  • involvera de äldre personerna i beslut som rör måltiden
  • individanpassa måltiden utifrån enskilda önskemål
  • vara flexibel med tidpunkten för måltiden
  • samarbeta mellan måltidsverksamhet och vård- och omsorgsverksamheten.

– Arbetet för att minska matsvinnet inom äldreomsorgen behöver utgå från ett helthetsperspektiv. Genom att fokusera på aktiviteter som bidrar till trivsel och ökad aptit kan både undernäringsproblematiken och matsvinnet minska, säger Karin Fritz. 

Fakta
Kartläggningen

Det här är Livsmedelsverket fjärde nationella kartläggning av matsvinnet från luncher i särskilda boenden. Den här gången rapporterade 70 kommuner in matsvinnsdata, jämfört med 60 kommuner 2022. Av dessa 70 kommuner är det endast 25 kommuner som följer upp matkonsumtionen. 

Relaterat

ÄO-dagarna: Vad är viktigt när vi ska dö?

Äldreomsorgsdagarna i Stockholm lockade många besökare från hela landet. Äldreforskningen stod i centrum och bland andra professor Peter Strang höll en engagerad och…

Nytt sätt att mäta patientens upplevelse av vård i hemmet

Nu finns det ett validerat instrument för att mäta hur personcentrerad kommunal primärvård i hemmet är ur patientens perspektiv. ”Det här är något…

Person tittar i sin mobila kalender

Stora skillnader i kommuners minutstyrning

En av fyra kommuner bestämmer hur lång tid olika insatser i hemtjänsten ska ta, visar en rapport från Socialstyrelsen. I många fall får…

Fler nyheter

Äldre man sitter i fåtölj och lyssnar på musik

Musiksmaken smalnar med åren

Tycker du också att förslagen på ny musik i Spotify har blivit konstigare de senaste åren? Nu visar en studie med forskare från…

Äldre kvinna mixar sallad

Växtrik kost kan bromsa kroniska sjukdomar

En hälsosam kost med fokus på intag av grönsaker och omättade fetter kan bromsa ansamlingen av kroniska sjukdomar hos äldre personer. Det visar…

Äldre kvinna bakar med sitt barnbarn

Banden mellan generationer starkare än tidigare trott

Sverige beskrivs ofta som ett land där familjebanden försvagats i takt med välfärdsstatens framväxt. Men egentligen verkar det vara tvärtom – omsorgen mellan…