Person slänger mat i papperskorg
Foto: Mostphotos

Matsvinnet på äldreboenden ökar

I snitt kastar äldreboenden 114 gram mat per lunchportion förra året, vilket är en betydande ökning från två år innan. Det är en allvarlig trend eftersom undernäring bland äldre personer är vanligt, enligt en kartläggning från Livsmedelsverket.

Undernäring är vanligt bland sköra äldre personer. Det är därför viktigt att de får i sig den mat som planerats och tillagas utifrån deras energi- och näringsbehov. Men nu visar en kartläggning från Livsmedelsverket att matsvinnet från luncher på äldreboenden har ökat de senaste två åren. 

En möjlig orsak till att äldre personer äter för lite av maten kan vara att det serveras större portioner vid få tillfällen under dagen. I stället kan man behöva ha rutiner för att servera mindre måltider utspridda över dagen, enligt Livsmedelsverket. 

– Genom att mäta matsvinnet och den mängd mat som serveras får verksamheterna viktig kunskap, som är nödvändig för att upptäcka risk för undernäring bland äldre som bor på särskilda. Att främka aptit och matglädje, så att mer av den serverade maten äts upp, behöver prioriteras. På så sätt kan vi öka förutsättningarna för friskare äldre, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande. 

Myndigheten listar en rad åtgärder som kommunerna kan vidta för att minska risken för undernäring bland sköra äldre personer: 

  • göra måltidsmiljön mer trivsam
  • involvera de äldre personerna i beslut som rör måltiden
  • individanpassa måltiden utifrån enskilda önskemål
  • vara flexibel med tidpunkten för måltiden
  • samarbeta mellan måltidsverksamhet och vård- och omsorgsverksamheten.

– Arbetet för att minska matsvinnet inom äldreomsorgen behöver utgå från ett helthetsperspektiv. Genom att fokusera på aktiviteter som bidrar till trivsel och ökad aptit kan både undernäringsproblematiken och matsvinnet minska, säger Karin Fritz. 

Fakta
Kartläggningen

Det här är Livsmedelsverket fjärde nationella kartläggning av matsvinnet från luncher i särskilda boenden. Den här gången rapporterade 70 kommuner in matsvinnsdata, jämfört med 60 kommuner 2022. Av dessa 70 kommuner är det endast 25 kommuner som följer upp matkonsumtionen. 

Relaterat

Få studenter lär sig om åldrandet

Dagens socionomstudenter får bristfällig utbildning i social omsorg. Enbart 15 procent väljer kurser om åldrandet, visar en ny studie vid Örebro universitet.

Följ med på stormig tandemturné

Oskar Jonsson, Lunds universitet, har cyklat 120 mil för att sprida forskning om åldrande och hälsa. Äldre i Centrums chefredaktör följde med på…

Ny kartläggning: Så ser utemiljön ut

Tillgången till utemiljö vid landets särskilda boenden brister. För första gången har dessa kartlagts på nationell nivå, inom ramen för en ny doktorsavhandling…

Fler nyheter

Social robot tittar in i kameran

Robotspel ska stärka äldres hälsa

Forskare vid Högskolan i Skövde ska skapa spel som stärker äldre människors hälsa och välbefinnande – med hjälp av robotar.

ÄiC-podden avsnitt 28: Familjen och ekonomin

I det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden gästar den nybakade doktorn Isabelle von Saenger studion. Hon berättar om sin forskning som handlar…

Porträttbild på Linnea Öhlund

Så kan digital teknik förstärka och motverka orättvisor

Det finns två sidor till den tekniska utvecklingen. Den kan underlätta vardagen, men också stänga ute vissa grupper från viktiga samhällstjänster. Det visar…