Person slänger mat i papperskorg
Foto: Mostphotos

Matsvinnet på äldreboenden ökar

I snitt kastar äldreboenden 114 gram mat per lunchportion förra året, vilket är en betydande ökning från två år innan. Det är en allvarlig trend eftersom undernäring bland äldre personer är vanligt, enligt en kartläggning från Livsmedelsverket.

Undernäring är vanligt bland sköra äldre personer. Det är därför viktigt att de får i sig den mat som planerats och tillagas utifrån deras energi- och näringsbehov. Men nu visar en kartläggning från Livsmedelsverket att matsvinnet från luncher på äldreboenden har ökat de senaste två åren. 

En möjlig orsak till att äldre personer äter för lite av maten kan vara att det serveras större portioner vid få tillfällen under dagen. I stället kan man behöva ha rutiner för att servera mindre måltider utspridda över dagen, enligt Livsmedelsverket. 

– Genom att mäta matsvinnet och den mängd mat som serveras får verksamheterna viktig kunskap, som är nödvändig för att upptäcka risk för undernäring bland äldre som bor på särskilda. Att främja aptit och matglädje, så att mer av den serverade maten äts upp, behöver prioriteras. På så sätt kan vi öka förutsättningarna för friskare äldre, säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande. 

Myndigheten listar en rad åtgärder som kommunerna kan vidta för att minska risken för undernäring bland sköra äldre personer: 

  • göra måltidsmiljön mer trivsam
  • involvera de äldre personerna i beslut som rör måltiden
  • individanpassa måltiden utifrån enskilda önskemål
  • vara flexibel med tidpunkten för måltiden
  • samarbeta mellan måltidsverksamhet och vård- och omsorgsverksamheten.

– Arbetet för att minska matsvinnet inom äldreomsorgen behöver utgå från ett helthetsperspektiv. Genom att fokusera på aktiviteter som bidrar till trivsel och ökad aptit kan både undernäringsproblematiken och matsvinnet minska, säger Karin Fritz. 

Fakta
Kartläggningen

Det här är Livsmedelsverket fjärde nationella kartläggning av matsvinnet från luncher i särskilda boenden. Den här gången rapporterade 70 kommuner in matsvinnsdata, jämfört med 60 kommuner 2022. Av dessa 70 kommuner är det endast 25 kommuner som följer upp matkonsumtionen. 

Relaterat

Äldre kvinna borstar tänderna

God munhälsa kräver tid

Ibland försummas munvården hos äldre personer av olika skäl. Samtidigt kan nedsatt munhälsa påverka allmänhälsan, skriver Maria Snögren, som också ger tips till…

Så är livet på särskilda boenden – bakom fasaden

Begränsat med inflytande, korta möten med personalen och otydlig gräns mellan privat och gemensamt. Så kan äldre uppleva vardagen på särskilda boenden, enligt…

Rapport från de gamlas land

90-åringen Eva-Mari Köhler beskriver i dagboksform hur det är att bli »sjukt gammal« och få hjälp. Gerdt Sundström har läst en bok av…

Fler nyheter

Äldre kvinnor klättrar på rutschkana

Så kan tantparkour hjälpa till att bryta normer

Äldre kvinnor som klättrar, kryper och balanserar i naturen är föremålen för en studie vid Mittuniversitetet, som studerar fenomenet tantparkour och hur äldre…

Rapport: Minskad demensrisk med hälsosam mat

Att äta hälsosamt är inte bara bra för kroppen – det kan också bidra till att hålla hjärnan frisk längre. Det visar en…

Porträttbild på William Son Galanza

Mer vardagsaktivitet om äldre involveras i teknikutvecklingen

Ny teknik kan underlätta äldre personers aktiviteter, men då måste de involveras i utvecklingen av den. Det visar en avhandling från Lunds universitet.