Mild till måttlig effekt av kognitiv träning
Cognitive training for people with mild to moderate dementia är en studie som publicerades härom året i den vetenskapliga tidskriften Cochrane database of systematic reviews. Nu har Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, skrivit en rapport i serien SBU kommenterar, där de utvärderar artikeln.
SBU bedömer översiktsartikeln som välgjord, även om de inte har undersökt tillförlitligheten för varje ingående studie. Den handlar om olika sätt att träna kognitiv funktion, exempelvis minnet och förmågan att behandla information, hos personer med mild till måttlig demens. Resultaten visar att träningen tycks kunna bromsa den kognitiva funktionsnedsättningen med kvarstående förbättringar i tre till tolv månader. Studierna rapporterar inga negativa effekter av träningen.
Samtidigt konstaterar SBU att det inte finns några hälsoekonomiska analyser av vare sig den kognitiva träningen eller dess alternativ i studierna; ingen insats alls, ordinarie vård eller icke-specifika aktiviteter.
– Det här visar att det finns metoder som är effektiva för att bromsa kognitiv funktionsnedsättning hos personer med demenssjukdom, säger Knut Sundell, projektledare för rapporten och sakkunnig i socialt arbete på SBU, i ett pressmeddelande.
Relaterat
Risken för demens kan öka med blodtrycket
Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.
Samlevnad och hjärnhälsa
Att leva tillsammans med andra skyddar oss mot både kognitiva och andra sjukdomar. Att förlora en nära och viktig relation ökar samtidigt risken…
Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering
Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…
Fler nyheter
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…