
Mild till måttlig effekt av kognitiv träning
Cognitive training for people with mild to moderate dementia är en studie som publicerades härom året i den vetenskapliga tidskriften Cochrane database of systematic reviews. Nu har Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, skrivit en rapport i serien SBU kommenterar, där de utvärderar artikeln.
SBU bedömer översiktsartikeln som välgjord, även om de inte har undersökt tillförlitligheten för varje ingående studie. Den handlar om olika sätt att träna kognitiv funktion, exempelvis minnet och förmågan att behandla information, hos personer med mild till måttlig demens. Resultaten visar att träningen tycks kunna bromsa den kognitiva funktionsnedsättningen med kvarstående förbättringar i tre till tolv månader. Studierna rapporterar inga negativa effekter av träningen.
Samtidigt konstaterar SBU att det inte finns några hälsoekonomiska analyser av vare sig den kognitiva träningen eller dess alternativ i studierna; ingen insats alls, ordinarie vård eller icke-specifika aktiviteter.
– Det här visar att det finns metoder som är effektiva för att bromsa kognitiv funktionsnedsättning hos personer med demenssjukdom, säger Knut Sundell, projektledare för rapporten och sakkunnig i socialt arbete på SBU, i ett pressmeddelande.
Relaterat

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön
Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Bortglömda? Om hbtq-personer med demens
Hbtq-personer med demenssjukdomar är osynliga i policys och i omsorgens vardag, visar en ny studie. Demensomsorgen måste utmana heteronormer och skapa bättre förutsättningar…

”Han försvinner bit för bit”
Fotografen Jens Sølvberg står bakom många av bilderna som du ser i temats artiklar och även omslaget för Äldre i Centrum nummer 1/25.…
Fler nyheter

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre
Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…

65-åringar tar inte ut tjänstepensionen livet ut
En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser…

Så upplever äldre sin sömn
Äldre upplever oro och rädsla som påverkar nattsömnen. Även störningar från personalens håll kan förekomma på särskilda boenden, visar en ny studie vid…