Inger Eliasson (2024). Spelglädje genom åren. Idrottshögskolan, Umeå universitet.
Nu vill seniorspelarna tävla
I den nya rapporten Spelglädje genom åren har Inger Eliasson vid Umeå universitet tillsammans med RF/Sisu, Svenska fotbollförbundet och Svenska innebandyförbundet undersökt gåfotbollen och innebandy+ närmare. Gåfotbollen är, som många känner till, under stark tillväxt, men nu kommer även innebandy+, en snällare form av innebandy där man får springa, men där man exempelvis förbjudit tacklingarna.
– Det är nog ingen överdrift att påstå att gåfotbollen är den idrott som växer snabbast i landet. Förmodligen är en stor orsak att upplevelsen är så pass positiv och att fler vill testa efter att ha fått höra om gåfotboll, säger Inger Eliasson i en nyhet på Svenska fotbollförbundets hemsida.
Båda idrotterna utövas främst av äldre personer, och Svenska innebandyförbundet arbetar också för att utveckla gåinnebandy, som ett ännu mer åldersvänligt alternativ. I den nya undersökningen uppger 83 procent av de manliga och 64 procent av de kvinnliga deltagarna att de vill tävla i sin sport.
– Det visar att även äldre vill tävla och att de motiveras av att göra mål och spela matcher mot andra lag. De svaren får jag också i de fokusgruppsintervjuer som genomförts. De äldre säger att det är en rolig utmaning att spela matcher och att de då får ett kvitto på hur bra de är. Men det viktigaste är ändå det sociala, att de får träffa andra och att de har något att se fram emot under veckan.
Samtidigt är det inte säkert en positiv utveckling för alla utövare.
– Vi vet från annan forskning att matcher och fokus på att prestera och vinna påverkar både klimatet och utövarna. Det hoppas jag kunna följa upp för att undersöka hur matcher och tabeller får påverkan på upplevelserna och deltagandet på sikt, säger Inger Eliasson.
Inom gåfotbollen har exempelvis Stockholm flera serier med tabellräkning, men det spelas också många träningsmatcher runt om i landet. Idrotten är i en stark utvecklingsfas.
Senioridrotterna visade sig också ha stor inverkan på deltagarnas vardagsliv. 63 procent av kvinnorna tycker till exempel att gåfotbollen betyder väldigt mycket för dem, idrotten ger dem ökad livskvalitet. Gåfotbollen får även många att återvända till föreningslivet, men så många som elva procent har aldrig varit idrottsaktiva förut.
– Det innebär att en av tio utövare hittar in till förenings- och lagidrotten i senior ålder, vilket får ses som något väldigt positivt. Här fångar gåfotbollen upp en helt ny målgrupp, säger Inger Eliasson.
Relaterat
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Kunskapstrappa förebygger hälsorisker
En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, undernäring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…
Fler nyheter
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…