Inger Eliasson (2024). Spelglädje genom åren. Idrottshögskolan, Umeå universitet.

Nu vill seniorspelarna tävla
I den nya rapporten Spelglädje genom åren har Inger Eliasson vid Umeå universitet tillsammans med RF/Sisu, Svenska fotbollförbundet och Svenska innebandyförbundet undersökt gåfotbollen och innebandy+ närmare. Gåfotbollen är, som många känner till, under stark tillväxt, men nu kommer även innebandy+, en snällare form av innebandy där man får springa, men där man exempelvis förbjudit tacklingarna.
– Det är nog ingen överdrift att påstå att gåfotbollen är den idrott som växer snabbast i landet. Förmodligen är en stor orsak att upplevelsen är så pass positiv och att fler vill testa efter att ha fått höra om gåfotboll, säger Inger Eliasson i en nyhet på Svenska fotbollförbundets hemsida.
Båda idrotterna utövas främst av äldre personer, och Svenska innebandyförbundet arbetar också för att utveckla gåinnebandy, som ett ännu mer åldersvänligt alternativ. I den nya undersökningen uppger 83 procent av de manliga och 64 procent av de kvinnliga deltagarna att de vill tävla i sin sport.
– Det visar att även äldre vill tävla och att de motiveras av att göra mål och spela matcher mot andra lag. De svaren får jag också i de fokusgruppsintervjuer som genomförts. De äldre säger att det är en rolig utmaning att spela matcher och att de då får ett kvitto på hur bra de är. Men det viktigaste är ändå det sociala, att de får träffa andra och att de har något att se fram emot under veckan.
Samtidigt är det inte säkert en positiv utveckling för alla utövare.
– Vi vet från annan forskning att matcher och fokus på att prestera och vinna påverkar både klimatet och utövarna. Det hoppas jag kunna följa upp för att undersöka hur matcher och tabeller får påverkan på upplevelserna och deltagandet på sikt, säger Inger Eliasson.
Inom gåfotbollen har exempelvis Stockholm flera serier med tabellräkning, men det spelas också många träningsmatcher runt om i landet. Idrotten är i en stark utvecklingsfas.
Senioridrotterna visade sig också ha stor inverkan på deltagarnas vardagsliv. 63 procent av kvinnorna tycker till exempel att gåfotbollen betyder väldigt mycket för dem, idrotten ger dem ökad livskvalitet. Gåfotbollen får även många att återvända till föreningslivet, men så många som elva procent har aldrig varit idrottsaktiva förut.
– Det innebär att en av tio utövare hittar in till förenings- och lagidrotten i senior ålder, vilket får ses som något väldigt positivt. Här fångar gåfotbollen upp en helt ny målgrupp, säger Inger Eliasson.
Relaterat

”Dans för Parkinson” ger god effekt
Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

Bättre sömn med tyngdtäcke
Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande
Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…
Fler nyheter

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion
När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön
Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Risker med blodförtunnande minskar över tid
Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…