Ny vetenskaplig tidskrift om äldre och åldrande

Nu startar Äldre i Centrum ett vetenskapligt supplement. Målet är att föra fackgranskade forskningsresultat från både akademin och FoU-verksamheter närmare dem som arbetar ute i verksamheterna.

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum har sedan 1987 gett ut den populärvetenskapliga tidskriften Äldre i Centrum, där många av landets äldreforskare har berättat om sin forskning. Nu tar vi steget vidare och erbjuder möjligheten att publicera vetenskapliga originalartiklar på svenska, granskade av oberoende experter. Syftet är dels att ytterligare stärka forskningen om äldre och åldrande, dels att sänka tröskeln för personer ute i verksamheterna, vare sig de är vårdbiträden, politiker, sjuksköterskor, tjänstemän eller chefer, att läsa forskningsresultat direkt från källan.

– Vi vill kunna bidra till att göra forskningsresultat tillgängliga för de som ska använda den nya kunskapen i praktiken, säger Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren.

Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement uppmuntrar förutom akademiska forskare också medarbetare på landets FoU:er att skicka in bidrag. Förhoppningen är att både kunna sprida den viktiga kunskap som forsknings- och utvecklingsenheterna tar fram, samtidigt som expertgranskningsprocessen kan hjälpa till att vässa den vetenskapliga metoden.

­– Vi hoppas att vi verkligen får spridning på tidskriften, att personer verksamma inom äldreområdet törs ge sig på att läsa den och att både akademiska forskare och FoU-forskare ser värdet av att publicera sig på svenska, säger Åsa Hedberg Rundgren.

Tidskriftens redaktion utgörs av Jonas Nilsson, till vardags chefredaktör för Äldre i Centrum, och Mikael Mildén som är redaktör på Äldre i Centrum. De beskriver sitt arbete med att lansera det vetenskapliga supplementet som både mödosamt och roligt.

– Vi anade nog inte riktigt hur mycket jobb det skulle vara med att få allt på plats, men det har varit väldigt lärorikt och givande. Vi har fått otroligt fin respons och kan presentera tre intressanta och viktiga artiklar av välrenommerade forskare, säger Jonas Nilsson.

Fakta
PRENUMERATION ÄiCVS

För att få Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement i brevlådan krävs en prenumeration på Äldre i Centrum (ordinarie pris 275 kr, pensionärer och studenter 150 kr, mängdrabatt för institutioner som beställer flera prenumerationer). Alla artiklar publiceras som open access på webbsajten aicvs.se, vilket innebär att de kan läsas, laddas ner och spridas fritt.

– Vi är både glada och tacksamma över att artikelförfattarna velat vara med på den här första biten av tidskriftens resa. De vetenskapliga granskarna förtjänar också ett stort tack för att de har ställt upp och gjort ett så bra jobb. Nu ser vi fram emot att jobba vidare med nya manus och ett nytt nummer, senast nästa år, säger Mikael Mildén.

Alla artiklar bedöms av ett vetenskapligt redaktionsråd och granskas av minst två ämnesexperter innan de accepteras för publicering. Den första pappersupplagan av Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement kommer ut 12 mars tillsammans med Äldre i Centrum #1/21, men artiklarna går redan nu att läsa på webbplatsen aicvs.se.  Allt material publiceras som open access, vilket innebär att det är fritt att ladda ner och sprida vidare. Målet är att publicera nya artiklar löpande, digitalt på nätet och att sedan samla ihop dem till papperstidningen, minst en gång om året.

Fakta
PREMIÄRARTIKLAR I ÄiCVS

SAPO – en modell för samverkan mellan forskare och aktörer utanför akademin inom området äldre och åldrande
Håkan Jönson, Sara Hultqvist, Susanne Iwarsson

Lungfunktion i hög ålder och dess samband med fysisk aktivitet från medelålder upp till hög ålder: En longitudinell studie med 24–30 års uppföljningstid
Liberta Mehmedi, Charlotta Nilsen, Ingemar Kåreholt

Pilotstudie av genomförbarheten av Judo4Balance: Ett fallförebyggande träningsprogram för äldre personer i eget boende
Marina Arkkukangas, Karin Strömqvist Bååthe, Julia Hamilton, Anna Ekholm, Michail Tonkonogi

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är mycket stor och kompensationsgraden för den allmänna pensionen har minskat sedan 2008. Det visar en ny rapport…

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.