Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Stroke är en stor utmaning för folkhälsan i Europa. Enligt European stroke organisation och Stroke association for Europe finns det ett akut behov av att möta behoven hos personer som återhämtar sig från stroke i sina hem.
Nu leder Marie Elf, professor i omvårdnad vid Högskolan Dalarna, ett nytt internationellt projekt för att förbättra livskvaliteten för äldre personer som återhämtar sig från stroke hemma.
– Projektet ska stärka personers förmåga till egenvård i hemmet, som är så viktig för att god och nära vård ska lyckas. Vi kommer att utveckla en intervention som engagerar patientens sociala nätverk och den egna livsmiljön, säger hon i ett pressmeddelande.
Genom att involvera patienter, närstående och vårdpersonal i utformningen av en intervention kan forskarna i förlängningen bidra till ett mer hållbart hälso- och sjukvårdssystem.
– I en tid av ökande krav på personcentrerad vård och egenvård, erbjuder projektet lösningar för att förbättra vårdtjänsternas kvalitet och möta behoven hos de äldre strokepatienterna, säger Marie Elf.
Projektet är ett samarbete mellan aktörer i Lettland, Nederländerna och Sverige, och finansieras med medel från forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte.
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, undernäring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…