Man som håller i en smartphone. Dator i bakgrunden.
Digitala hjälpmedel, exempelvis mobiltelefoner, kan öka självständigheten och delaktigheten hos personer med funktionsnedsättning. Foto: Pixabay

Ojämlik fördelning av digitala hjälpmedel ökar utanförskapet

Surfplattor och smarta mobiltelefoner kan vara viktiga hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar, till exempel äldre. Men tillgången till produkterna varierar över hela landet, något som kan leda till ett större digitalt utanförskap.

Ungefär 1,1 miljoner personer lever i digitalt utanförskap i Sverige, varav den stora majoriteten är äldre. För dem kan digitala hjälpmedel, till exempel mobiltelefoner och datorer, vara ett sätt att öka självständigheten och den sociala delaktigheten, men enligt en rapport från myndigheten Vårdanalys finns det skillnader i vilka som får ta del av produkterna.

– För att nå målen i funktionshinderpolitiken behövs ett helhetsgrepp om hjälpmedelsförsörjningen och den digitala delaktigheten. Annars riskerar personer med funktionsnedsättning att bli utan insatser som skulle kunna förbättra deras livskvalitet, säger Johan Strömblad, Vårdanalysutredare.

Bestämmelserna om vilka som får digitala hjälpmedel, till exempel mobiltelefoner och datorer, styrs av regionerna själva. Vissa av dem förskriver produkterna till personer med allvarliga funktionsnedsättningar, men inte till de med lindrigare.

För de som inte får hjälpmedlen förskrivna är de privata ekonomiska förutsättningarna avgörande om man skaffar digitala verktyg. I intervjuer med patientföreträdare framgår det att många med funktionsnedsättning är äldre, lever på pension och inte har råd att köpa till exempel en surfplatta för att testa om det fungerar som hjälpmedel.

Relaterat

Rörelseforskning på labb i världsklass

Lunds universitet har startat ett experimentellt hälsovetenskapligt labb och samtidigt skapat en ny forskningsinriktning. Målet är att uppnå ett hälsosamt åldrande genom samverkan.

Äldre kan bo kvar hemma längre med smart teknik

Många äldre skadar sig i hemmet. Den som bor ensam har störst risk att råka ut för en olycka. Forskare på Högskolan i…

Psykologisk forskning gör omvårdnadsrobotar bättre

Sociala robotar som utvecklas för äldreomsorgen måste ta hänsyn till den åldrande människans förmågor. Det säger Lucas Morillo vid Örebro universitet efter att…

Fler nyheter

Minskad dopaminsignalering påverkar hjärnans kommunikationsbanor

När vi blir äldre fungerar hjärnan inte lika effektivt som tidigare. Effekten av dopamin, hjärnans belöningssystem, verkar minska när vi åldras visar forskningsprojektet…

Allt fler äldre kvinnor medicinerar mot ångest och depression

Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade…

En man och en kvinna ligger i sängen och sover och håller varandra i handen.

Många sätt att flytta ihop som äldre

Många flyttar när de har gått i pension, antingen själva eller tillsammans med en partner. Nu har forskare undersökt hur flytt och boende…