Man som håller i en smartphone. Dator i bakgrunden.
Digitala hjälpmedel, exempelvis mobiltelefoner, kan öka självständigheten och delaktigheten hos personer med funktionsnedsättning. Foto: Pixabay

Ojämlik fördelning av digitala hjälpmedel ökar utanförskapet

Surfplattor och smarta mobiltelefoner kan vara viktiga hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar, till exempel äldre. Men tillgången till produkterna varierar över hela landet, något som kan leda till ett större digitalt utanförskap.

Ungefär 1,1 miljoner personer lever i digitalt utanförskap i Sverige, varav den stora majoriteten är äldre. För dem kan digitala hjälpmedel, till exempel mobiltelefoner och datorer, vara ett sätt att öka självständigheten och den sociala delaktigheten, men enligt en rapport från myndigheten Vårdanalys finns det skillnader i vilka som får ta del av produkterna.

– För att nå målen i funktionshinderpolitiken behövs ett helhetsgrepp om hjälpmedelsförsörjningen och den digitala delaktigheten. Annars riskerar personer med funktionsnedsättning att bli utan insatser som skulle kunna förbättra deras livskvalitet, säger Johan Strömblad, Vårdanalysutredare.

Bestämmelserna om vilka som får digitala hjälpmedel, till exempel mobiltelefoner och datorer, styrs av regionerna själva. Vissa av dem förskriver produkterna till personer med allvarliga funktionsnedsättningar, men inte till de med lindrigare.

För de som inte får hjälpmedlen förskrivna är de privata ekonomiska förutsättningarna avgörande om man skaffar digitala verktyg. I intervjuer med patientföreträdare framgår det att många med funktionsnedsättning är äldre, lever på pension och inte har råd att köpa till exempel en surfplatta för att testa om det fungerar som hjälpmedel.

Relaterat

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Välfärdsteknik för äldres hälsa

I framtiden kommer hemmen vara bättre anpassade att åldras i tack vare utvecklingen inom hälso- och välfärdsteknik. Nordiska forskarnätverket redogör under NKG 2024…

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…