Kvinna håller i en transflagga
Foto: Unsplash

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en avhandling från Mittuniversitetet.

Den växande andelen äldre personer i befolkningen innebär sannolikt att andelen äldre transpersoner också kommer att öka. Nu visar en avhandling från Mittuniversitetet att både socialarbetare och äldre transpersoner är osäkra inför framtida möten med varandra.

– Socialarbetarna som deltog i en av avhandlingens delstudier vill ställa frågor till äldre transpersoner för att kunna erbjuda rätt insatser, men var osäkra kring hur de kunde göra detta utan att riskera att kränka dem, säger Sofia Smolle, som har skrivit avhandlingen.

Hon har intervjuat 16 socialsekreterare och åtta transpersoner över 65 år. Resultaten pekar på att det finns begränsad kunskap om äldre transpersoners behov och erfarenheter, både i socialt arbete som forskningsfält och som yrkesområde.

Socialsekreterarna uttryckte oro över att ställa frågor om könsidentitet och könsuttryck samt specifika behov. De uppgav att de gärna ville lära sig mer om äldre transpersoners erfarenheter och behov, men att faktorer inom den egna verksamheterna inte ger de möjligheterna, exempelvis prioriteras sällan frågor som rör äldre transpersoner.

Samtidigt visar en annan delstudie att äldre personer själva är osäkra kring vad de vågar berätta eftersom de inte vill utsättas för ett negativt bemötande.

– I värsta fall kan denna ömsesidiga osäkerhet leda till att en äldre transperson inte får den insats som den behöver eller har rätt till.

Sofia Smolle hoppas att avhandlingen väcker nyfikenhet och bjuder in till reflektion för  personal inom socialtjänsten och verksamheter som erbjuder stöd till äldre personer.

– Jag hoppas också att resultaten når beslutsfattare som har möjlighet att påverka hur verksamheterna organiseras – inklusive yrkesverksammas möjligheter till kunskapshöjning. Ytterst är min förhoppning att resultaten bidrar till att äldre transpersoners kontakter med välfärdsinstitutioner präglas av ökad trygghet och mindre osäkerhet.

Läs avhandlingen

Sofia Smolle (2025). Äldre transpersoner i socialt arbete – kunskap och erfarenheter. Doktorsavhandling. Mittuniversitetet.

Delstudier 

Sofia Smolle och Anna Siverskog (2023). Transgender, human rights and social work. I Stephen A Webb (red). The Routledge handbook of international critical social work: New perspectives and agendas. Routledge.

Sofia Smolle och Majen Espvall (2021). Transgender competence in social work with older adults in Sweden. Publicerad i Journal of social service research.

Sofia Smolle (2024). Professional preparedness for supporting older transgender adults when working in social services in Sweden. I Michael Toze, Paul Willis och Trish Hafford-Letchfield (red). Trans and gender diverse ageing in care contexts: Research into practice. Policy press.

Relaterat

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Äldre man sitter på kafé och pratar i telefon

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Porträttbild på medelålders man som håller i sina glasögon

Åldrandets oundviklighet

Sociologen Didier Eribon skildrar sin mammas ålderdom och drar en lans för att ge sköra äldre en röst. Men det kanske också krävs…

Fler nyheter

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Äldre kvinnor håller i stolar och tränar balansen

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.