Så kan en app ge stöd efter prostatacancer
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och drabbar oftast män som är äldre, vilket gör det till ett prioriterat forskningsområde.
Nyligen meddelade Prostatacancerförbundet att de beviljar 15,6 miljoner kronor till 23 olika forsknings- och utvecklingsprojekt.
– Att skapa medel som är öronmärkta för just prostatacancer är viktigt och unikt då forskning inom detta område är relativt nytt, och ännu inte har hunnit bygga upp infrastruktur, säger Jan-Erik Damber, seniorprofessor i urologi och ledamot i förbundets forskningsråd, i ett pressmeddelande.
En forskargrupp vid Universitetssjukhuset Örebro, Region Gävleborg och Umeå universitet fick ta emot 1,3 miljoner kronor för ett projekt där de ska utvärdera ett bedömningsinstrument, som används innan strålbehandling. Instrumentet ska förhoppningsvis göra att patienten slipper över- eller underbehandling, genom att väga bland annat patientens skörhet och sjukdomar mot behandlingens biverkningar.
– Genom att förutsäga vilka som har en risk att utveckla svåra biverkningar av strålbehandlingen, kan vården individuellt förbereda och följa dessa patienter samt sätta in stödåtgärder vid rätt tillfälle, säger Sofia Axelsson, specialistsjuksköterska och doktorand vid Örebro universitet.
Här nedan listar vi projekten som beviljades medel av Prostatacancerförbundet:
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid…
Personer med typ 2-diabetes löper ökad risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. Anledningen kan vara att personer med typ 2-diabetes har svårare att…
Upp till hälften av alla patienter som är inlagda på sjukhus eller vårdinrättningar lider av undernäring, särskilt drabbade är äldre personer. Det visar…
Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…
Gruppen äldre blir allt större, vilket innebär att vård i hemmet är vanligt. Nu visar en avhandling från Luleå tekniska universitet att vardagen…
Tack vare de senaste framstegen inom hjärnavbildningsteknik kan forskare nu se hur järnnivån påverkar hjärnans funktion. Nu visar en ny avhandling från Karolinska…