Det finns inga tecken på att ökningen av övervikt eller fetma har stannat av, säger en av forskarna bakom studien (arkivbild). Foto: Flickr/Steve Baker (CC BY-ND 2.0)

Övervikt och fetma allt vanligare bland äldre

Mer än hälften av alla vuxna i Sverige räknas som överviktiga, en ökning med 10 procentenheter de senaste 25 åren, visar en ny studie. Äldre personer utgör den stora andelen som är överviktiga eller har fetma.

– Det är en alarmerande utveckling där allt fler individer hamnar i riskzonen för allvarliga sjukdomar, säger Erik Hemmingsson, docent vid Gymnastik och idrottshögskolan, GIH, och en av forskarna bakom studien som har analyserat data från år 1995–2017.

Totalt ingick 447 000 män och kvinnor i åldrarna 18–74 i studien som har deltagit i en hälsoprofilbedömning där mätningar av vikt och längd ingår. Därefter beräknades övervikt och fetma enligt BMI-skalan. Övervikt definierades som ett BMI på 25, medan fetma var ett BMI på 30 och uppåt.

Studien visar att andelen personer i åldrarna 50–74 år med övervikt har ökat från 57 procent till 63 de senaste 23 åren. Det innebär att det är den åldersgrupp där övervikt är vanligast, trots att det också finns en ökning bland de andra åldersgrupperna.

Skillnader sågs också mellan könen där 64 procent av männen var överviktiga, jämfört med 44 procent av kvinnorna. Även utbildningsnivån spelade en stor roll.

– Det finns inga tydliga tecken på att ökningen av övervikt eller fetma har stannat av. Tvärtom ser vi uppåtgående trender i hela den vuxna befolkningen, även om individer med en lägre utbildningsnivå är speciellt drabbade, säger Erik Hemmingson.

Den ökande övervikten kan leda till allvarligare sjukdomar, kortare sjukdomar och är ett tecken på att hälsoklyftorna i Sverige växer.

Fakta
BMI

BMI är ett mått på förhållandet mellan längden och vikten. Det används för att definiera fetma och övervikt. BMI står för body mass index.

BMI under 18,5: Undervikt

BMI 18,5-24,9: Normalvikt

BMI 25-29,9: Övervikt

BMI 30 och mer: Fetma

Källa: Vårdguiden 1177

Ladda ner rapporten

Relaterat

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Högutbildade får mer prostatacancervård

Prostatacancervården i Sverige är ojämlik på flera sätt. Män med högre utbildning och högre inkomst får mer vård och behandling för prostatacancervård. Dessutom…

Över 15 miljoner kronor till forskning om prostatacancer

Svensk forskning om prostatacancer har under de senaste åren medfört viktiga rön om bland annat screening. Nu får forskningen om cancerformen en finansiell…

Fler nyheter

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra…

Nytt projekt ska förbättra återhämtning efter stroke

I ett internationellt samarbete ska forskare från bland annat Högskolan Dalarna öka kunskapen om att förbättra återhämtningen och livskvaliteten för äldre som drabbats…