Det finns inga tecken på att ökningen av övervikt eller fetma har stannat av, säger en av forskarna bakom studien (arkivbild). Foto: Flickr/Steve Baker (CC BY-ND 2.0)

Övervikt och fetma allt vanligare bland äldre

Mer än hälften av alla vuxna i Sverige räknas som överviktiga, en ökning med 10 procentenheter de senaste 25 åren, visar en ny studie. Äldre personer utgör den stora andelen som är överviktiga eller har fetma.

– Det är en alarmerande utveckling där allt fler individer hamnar i riskzonen för allvarliga sjukdomar, säger Erik Hemmingsson, docent vid Gymnastik och idrottshögskolan, GIH, och en av forskarna bakom studien som har analyserat data från år 1995–2017.

Totalt ingick 447 000 män och kvinnor i åldrarna 18–74 i studien som har deltagit i en hälsoprofilbedömning där mätningar av vikt och längd ingår. Därefter beräknades övervikt och fetma enligt BMI-skalan. Övervikt definierades som ett BMI på 25, medan fetma var ett BMI på 30 och uppåt.

Studien visar att andelen personer i åldrarna 50–74 år med övervikt har ökat från 57 procent till 63 de senaste 23 åren. Det innebär att det är den åldersgrupp där övervikt är vanligast, trots att det också finns en ökning bland de andra åldersgrupperna.

Skillnader sågs också mellan könen där 64 procent av männen var överviktiga, jämfört med 44 procent av kvinnorna. Även utbildningsnivån spelade en stor roll.

– Det finns inga tydliga tecken på att ökningen av övervikt eller fetma har stannat av. Tvärtom ser vi uppåtgående trender i hela den vuxna befolkningen, även om individer med en lägre utbildningsnivå är speciellt drabbade, säger Erik Hemmingson.

Den ökande övervikten kan leda till allvarligare sjukdomar, kortare sjukdomar och är ett tecken på att hälsoklyftorna i Sverige växer.

Fakta
BMI

BMI är ett mått på förhållandet mellan längden och vikten. Det används för att definiera fetma och övervikt. BMI står för body mass index.

BMI under 18,5: Undervikt

BMI 18,5-24,9: Normalvikt

BMI 25-29,9: Övervikt

BMI 30 och mer: Fetma

Källa: Vårdguiden 1177

Ladda ner rapporten

Relaterat

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

AI hjälper forskare optimera strokevården

Varje år drabbas tusentals personer av kallad ischemisk stroke i Sverige. Nu tar forskare från Lunds universitet AI till hjälp för att kunna…

Socioekonomin avgörande för risken att dö i stroke

Om du drabbas av en stroke har du betydligt högre chanser att leva vidare ifall du är välutbildad, bor i ett tryggt område…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…