Foto: Unsplash (arkivbild)

Pengar till projekt om datalösningar inom vården

Sju forskningsprojekt får dela på tio miljoner kronor från Region Stockholm. Ett av projekten ska kartlägga och pilottesta datadrivna tjänster som ska stötta samverkan inom vård och omsorg av äldre.

Sedan 2015 har Region Stockholm och Stockholms universitet ett samverkansavtal, något som gör det möjligt för forskningsprojekt vid universitetet att söka medel. I år får sju projekt dela på sammanlagt tio miljoner kronor under 2022-2024. 

Ett av de projekt som har fått pengar leds av Erik Perjons vid institutionen för data- och systemvetenskap. Han har tilldelats två miljoner kronor och ska under tre år forska på datadrivna lösningar inom vård och omsorg, med särskilt fokus på att förbättra situationen för multisjuka äldre. 

Projektet ska bland annat identifiera, analysera och testa olika datatjänster som stödjer samverkan mellan stad och region inom vård och omsorg. Förhoppningen är att göra det lättare för staden och regionen att dra nytta av nya datadrivna tjänster, något som i längden kan bidra till nya arbetssätt och höja kvaliteten på vården och omsorgen av multisjuka äldre.

Relaterat

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare…

Så förändrades våra digitala vanor under pandemin

Coronapandemin blev en samhällelig kris, som ökade behovet av att kommunicera då många blev isolerade i sina hem. I en ny artikel har…

E-hälsotjänster oftare en utmaning för äldre personer

I en ny avhandling har Anna Sjöström vid Umeå universitet undersökt hur primärvårdspatienter använder internet och e-hälsotjänster.

Fler nyheter

En äldre man sätter in sin hörapparat i örat.

Åtta av tio 90-plussare behövde hjälp med sin hörsel

I en studie från Göteborgs universitet och Region Västra Götaland har forskare undersökt hörseln på personer över 90 år. En stor majoritet av…

Porträttbild på Malin Aspö

Så ser livet ut för yngre med demens

Det är omvälvande att drabbas av demens, inte minst när man fortfarande har ett arbete och lever familjeliv. Malin Aspös nya avhandling handlar…

Bättre kontinuitet kan ge färre läkemedelsrelaterade sjukhusinläggningar

Läkemedel är viktiga för många äldre, men behandlingen behöver individanpassas för att vara effektiv och undvika farliga biverkningar. En viktig del i arbetet…