Forskning: Moraliska problem med välfärdsteknik till äldre
Det kan låta praktiskt och smart att en äldre person har gps-larm, kameraövervakning om nätterna och en telefon som påminner om att ta…
Sedan 2015 har Region Stockholm och Stockholms universitet ett samverkansavtal, något som gör det möjligt för forskningsprojekt vid universitetet att söka medel. I år får sju projekt dela på sammanlagt tio miljoner kronor under 2022-2024.
Ett av de projekt som har fått pengar leds av Erik Perjons vid institutionen för data- och systemvetenskap. Han har tilldelats två miljoner kronor och ska under tre år forska på datadrivna lösningar inom vård och omsorg, med särskilt fokus på att förbättra situationen för multisjuka äldre.
Projektet ska bland annat identifiera, analysera och testa olika datatjänster som stödjer samverkan mellan stad och region inom vård och omsorg. Förhoppningen är att göra det lättare för staden och regionen att dra nytta av nya datadrivna tjänster, något som i längden kan bidra till nya arbetssätt och höja kvaliteten på vården och omsorgen av multisjuka äldre.
Det kan låta praktiskt och smart att en äldre person har gps-larm, kameraövervakning om nätterna och en telefon som påminner om att ta…
Vård- och omsorgsanalys har utvärderat satsningen på välfärdsteknik i äldreomsorgen, som regeringen och Sveriges kommuner och regioner sjösatt.
Under 1980-talet hade Britt Östlund inte som mål att bli forskare. Men diskussionerna kring de nya Jas-flygplanen och insikten att teknikutvecklingen ofta fick…
Forskning har visat att personer som stimulerar hjärnan mentalt, genom bland annat yrkesutövning, har bättre kognitiv funktion. Nu undersöker en avhandling om sociala…
Vuxna med adhd har ökad risk för att drabbas av en rad åldersrelaterade sjukdomar, bland annat demens, högt blodtryck och typ-2 diabetes. Samtidigt…
Hon har bland annat byggt upp befolkningsstudien SNAC-K i Stockholm. Nu tilldelas Laura Fratiglioni Bengt Winblads pris av Svenska läkaresällskapet.