Bild på sex personer som är inblandade i samarbetet. De str i en sommargrön park.
Gunilla Isaksson och Karin Zingmark från Luleå tekniska universitet tillsammans med Magdalena Jonsson, Sven-Gösta Pettersson, Eva Börjesson Öman och Helena Stenberg från Piteå kommun. Foto: Helena Markström.

Piteå anställer omvårdnadsprofessor

Piteå kommun ska bygga upp ett kunskapscentrum för vård av personer med demens. Nu anställer man omvårdnadsprofessor Karin Zingmark för att starta arbetet som ska koppla forskning till praktik.

När Piteå kommun bygger ett nytt särskilt boende för äldre satsar de dessutom på att skapa ett kunskapscentrum för vården av personer med demens. Arbetet är en del i en ett strategiskt samarbete som inleddes 2019 kring forskning, utbildning och kompetensutveckling mellan kommunen och Luleå tekniska universitet.

– Samverkan mellan vårt lärosäte och Piteå kommun är av stor vikt. Tillsammans bygger vi upp verksamheten och öppnar upp för ett långsiktigt samarbete både inom forskning och utbildning. Den vision Piteå kommun har för Skogsgården och de andra särskilda boendena är viktig och vi ser stora möjligheter för studenter att i framtiden kunna bidra till utvecklingen, säger Gunilla Isaksson, prefekt vid Institutionen för hälsa, lärande och teknik och professor i arbetsterapi, Luleå tekniska universitet, i en nyhet på Piteå kommuns hemsida.

Med hjälp av statlig finansiering anställer Piteå kommun Karin Zingmark, professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, på halvtid under tio månader. Hon har tidigare stor erfarenhet av att bygga upp samarbeten mellan forskning och praktik i Region Norrbotten och hon var dessutom med och byggde upp Norrbottens första boende för personer med demenssjukdom.

– Vår vision är att Skogsgården ska bli ett nav för kompetensutveckling och lärande som ska komma alla våra särskilda boenden till del. Det är oerhört värdefullt att vi nu kommer arbeta med kvalitetsutveckling tillsammans med Luleå tekniska universitet och vi välkomnar Karin varmt till oss, säger Magdalena Jonsson, avdelningschef särskilt boende för äldre, Piteå kommun.

Relaterat

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

Fler nyheter

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…