Program minskade äldres risk för hjärt-kärlsjukdom

Med ett specialutvecklat program med behandling och rådgivning kunde 70-åringar minska risken för hjärt-kärlsjukdom med 20 procent. Det visar en ny långtidsstudie från Umeå universitet.

En ny studie visar att 70-åringar kan minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Med hjälp av ett speciellt program med behandling mot blodtryck och blodfetter tillsammans med rådgivning om kost och motion kunde de minska risken till 20 procent under rikssnittet.

– Det är mycket glädjande att vi nu för första gången tydligt kan visa att det faktiskt aldrig är för sent att sänka risken för hjärtkärlsjukdom Det kan både rädda liv och ge förbättrad livskvalitet under ålderdomen, säger Peter Nordström, professor vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Studien, som nu publiceras i PLOS Medicine, har forskarna följt 5 500 personer sedan 2012. Då skapades en riskprofil för deltagarna, och man gjorde sedan uppföljningar med individuella råd. Man skapade också en webbplats med tillgång till råd för en hälsosam livsstil.

Innan studien inleddes låg Umeås äldre högre än riksgenomsnittet i riskfaktorer för hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp. Efter projektet ligger de alltså betydligt lägre.

Läs artikeln

Anna Nordström, Jonathan Bergman, Sabine Björk, Bo Carlberg, Jonas Johansson, Andreas Hult och Peter Nordström (2020). A multiple risk factor program is associated with decreased risk of cardiovascular disease in 70-year-olds: A cohort study from Sweden. PLOS Medicine.

Besök webbplatsen

Se projektets hemsida för råd om hälsa.

Relaterat

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar. Det visar en studie från Göteborgs universitet som bygger på data från 1 500 patienter.

Från sjuksköterska till professor

Joakim Öhlén är verksam inom vården i olika roller sedan länge. Under dessa 30 år har han personligen sett hur den palliativa vården har förbättrats och kunskapen om den har ökat. Men det finns tecken på att vi fortfarande har…

Sjuksköterska som håller i en äldre kvinnas hand

Sjuksköterskors ledarskap viktigt för äldres värdighet

Sjuksköterskor i hemsjukvården spelar en viktig ledarskapsroll för att vården ska anpassas till patientens behov och önskemål. Det visar en ny avhandling från Högskolan i Borås som också pekar på att ledarskapet är viktigt för att stärka de äldres värdighet.

Fler nyheter

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att forskningen kanske överdriver de goda effekterna.

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på i en ny studie med hjälp av den så kallade FMT-metoden.

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar resultat i Magnus Lindh-Rengifos avhandling som lagts fram vid Lunds universitet.