Program minskade äldres risk för hjärt-kärlsjukdom

Med ett specialutvecklat program med behandling och rådgivning kunde 70-åringar minska risken för hjärt-kärlsjukdom med 20 procent. Det visar en ny långtidsstudie från Umeå universitet.

En ny studie visar att 70-åringar kan minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Med hjälp av ett speciellt program med behandling mot blodtryck och blodfetter tillsammans med rådgivning om kost och motion kunde de minska risken till 20 procent under rikssnittet.

– Det är mycket glädjande att vi nu för första gången tydligt kan visa att det faktiskt aldrig är för sent att sänka risken för hjärtkärlsjukdom Det kan både rädda liv och ge förbättrad livskvalitet under ålderdomen, säger Peter Nordström, professor vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Studien, som nu publiceras i PLOS Medicine, har forskarna följt 5 500 personer sedan 2012. Då skapades en riskprofil för deltagarna, och man gjorde sedan uppföljningar med individuella råd. Man skapade också en webbplats med tillgång till råd för en hälsosam livsstil.

Innan studien inleddes låg Umeås äldre högre än riksgenomsnittet i riskfaktorer för hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp. Efter projektet ligger de alltså betydligt lägre.

Läs artikeln

Anna Nordström, Jonathan Bergman, Sabine Björk, Bo Carlberg, Jonas Johansson, Andreas Hult och Peter Nordström (2020). A multiple risk factor program is associated with decreased risk of cardiovascular disease in 70-year-olds: A cohort study from Sweden. PLOS Medicine.

Besök webbplatsen

Se projektets hemsida för råd om hälsa.

Relaterat

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter operation längre än tidigare.

AI hjälper forskare optimera strokevården

Varje år drabbas tusentals personer av kallad ischemisk stroke i Sverige. Nu tar forskare från Lunds universitet AI till hjälp för att kunna individanpassa strokevården.

Socioekonomin avgörande för risken att dö i stroke

Om du drabbas av en stroke har du betydligt högre chanser att leva vidare ifall du är välutbildad, bor i ett tryggt område och tjänar bra. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet som presenteras vid den europeiska strokekonferensen…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.