Program minskade äldres risk för hjärt-kärlsjukdom

Med ett specialutvecklat program med behandling och rådgivning kunde 70-åringar minska risken för hjärt-kärlsjukdom med 20 procent. Det visar en ny långtidsstudie från Umeå universitet.

En ny studie visar att 70-åringar kan minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Med hjälp av ett speciellt program med behandling mot blodtryck och blodfetter tillsammans med rådgivning om kost och motion kunde de minska risken till 20 procent under rikssnittet.

– Det är mycket glädjande att vi nu för första gången tydligt kan visa att det faktiskt aldrig är för sent att sänka risken för hjärtkärlsjukdom Det kan både rädda liv och ge förbättrad livskvalitet under ålderdomen, säger Peter Nordström, professor vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Studien, som nu publiceras i PLOS Medicine, har forskarna följt 5 500 personer sedan 2012. Då skapades en riskprofil för deltagarna, och man gjorde sedan uppföljningar med individuella råd. Man skapade också en webbplats med tillgång till råd för en hälsosam livsstil.

Innan studien inleddes låg Umeås äldre högre än riksgenomsnittet i riskfaktorer för hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp. Efter projektet ligger de alltså betydligt lägre.

Läs artikeln

Anna Nordström, Jonathan Bergman, Sabine Björk, Bo Carlberg, Jonas Johansson, Andreas Hult och Peter Nordström (2020). A multiple risk factor program is associated with decreased risk of cardiovascular disease in 70-year-olds: A cohort study from Sweden. PLOS Medicine.

Besök webbplatsen

Se projektets hemsida för råd om hälsa.

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Högutbildade får mer prostatacancervård

Prostatacancervården i Sverige är ojämlik på flera sätt. Män med högre utbildning och högre inkomst får mer vård och behandling för prostatacancervård. Dessutom är deras risk att dö av sjukdomen lägre, jämfört med andra. Det visar en studie från fyra…

Fler nyheter

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar tre länsstyrelser resultaten från ett projekt som ska höja kunskapen om risker och möjliga åtgärder.