Datorskärm med kod
Det är mycket värt att hitta de sköraste patienterna. Foto: Pxfeul

Programmet som hittar de äldre med störst risk att läggas in

Forskare har skapat ett program som hittar de personer över 75 år som har störst risk att hamna i slutenvård. Nu inför Region Östergötland deras metod på alla sina vårdcentraler.

Linköpingsforskare har skapat ett datorprogram som går igenom journaldata för primärvårdens patienter över 75 år, för att hitta riskfaktorer och sedan larma för dem som har störst risk att läggas in på sjukhus i framtiden. Det rapporterar Läkartidningen.

– Tanken var att vi behövde identifiera den här gruppen och rikta insatser mot dem. Den typen av insatser tar mycket resurser och att ge det till hela den äldre befolkningen är inte effektivt, säger Magnus Nord, distriktsläkare och forskare vid Linköpings universitet, till Läkartidningen.

Riskfaktorerna kan vara ålder, bakomliggande sjukdomar och antalet vårdkontakter. 2017 startade Region Östergötland ett pilotprojekt med 800 patienter. Det handlar om att hitta insatser innan personerna hamnar på sjukhus.

Piloten har gett goda resultat. Gruppen som fick ta del av åtgärderna hade 22 procent färre dagar i slutenvård. Antalet vårdtillfällen sjönk med 17 procent. Detta är inte bara en stor vinst för patienterna. Om regionen som helhet hade använt metoden kunde man ha sparat 150 miljoner kronor om året. Något man nu alltså beslutat att göra.

Se forskarnas artiklar om projektet

Jan Marcusson, Magnus Nord, och (2020). Clinically useful prediction of hospital admissions in an older population. BMC Geriatrics.

Magnus Nord, Carl Johan Östgren, Jan Marcusson och Maria Johansson (2020). Staff experiences of a new tool for comprehensive geriatric assessment in primary care (PASTEL): a focus group study. Scandinavian journal of primary health care.

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Högutbildade får mer prostatacancervård

Prostatacancervården i Sverige är ojämlik på flera sätt. Män med högre utbildning och högre inkomst får mer vård och behandling för prostatacancervård. Dessutom…

Fler nyheter

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…