Filip Fors Connolly, Jenny Olofsson och Maria Josefsson (2024). Do reductions of daily activities mediate the relationship between covid-19 restrictions and mental ill-health among older persons in Europe? Aging and mental health.
Promenader viktiga för måendet under pandemin
Det är belagt att äldre personer generellt mådde sämre under tiden för myndigheternas restriktioner under covid-19-pandemin. Däremot är det inte lika väl studerat mer exakt vad i restriktionerna som gjorde att måendet försämrades. Nu har forskargrupp från Umeå universitet studerat dessa samband.
Forskarna har använt sig av svaren från 41000 personer över 65 år i den stora undersökningen SHARE, som samlar in data från 25 europeiska länder och Israel, och som gjorde en speciell enkät i pandemins tidiga skede. De analyserade sedan svaren för att se vilka samband det fanns mellan restriktioner, försämrad psykisk hälsa och promenader, att gå och handla, träffa familjen samt att träffa fler än fem personer.
Studiens resultat visade något överraskande att promenader och att gå och handla hade en större effekt på det psykiska måendet än de sociala faktorerna. I en samlad modell framkom det sedan att minskade möjligheter att promenera var den främsta förklaringen till att restriktionerna ledde till att äldre personer mådde sämre under pandemin. Promenaderna förklarade ungefär en fjärdedel av detta samband.
Forskarna diskuterar möjliga orsaker till sina resultat. Det är exempelvis möjligt att många betraktade pausen från sociala aktiviteter som något övergående, och att de kanske inte träffar fler än fem personer så ofta i sitt vardagliga liv ändå. Att handla och att promenera är å andra sidan saker man gör ofta. De innehåller också ett visst mått av sociala möten.
Som grund för framtida beslut och strategier trycker forskargruppen på vikten av att upprätthålla vardagliga aktiviteter för äldre personer under tider med restriktioner som ett sätt att bibehålla en bättre psykisk hälsa för alla.
Relaterat
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Fler nyheter
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
Allt fler blir jobbonärer
När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…