Foto: Mickes fotosida/Mostphotos

Promenader viktiga för måendet under pandemin

Forskare vid Umeå universitet har undersökt vad som fick äldre personer att må sämre under coronapandemin. Uteblivna promenader och att inte få gå och handla hade större effekt än att inte träffas socialt.

Det är belagt att äldre personer generellt mådde sämre under tiden för myndigheternas restriktioner under covid-19-pandemin. Däremot är det inte lika väl studerat mer exakt vad i restriktionerna som gjorde att måendet försämrades. Nu har forskargrupp från Umeå universitet studerat dessa samband.

Forskarna har använt sig av svaren från 41000 personer över 65 år i den stora undersökningen SHARE, som samlar in data från 25 europeiska länder och Israel, och som gjorde en speciell enkät i pandemins tidiga skede. De analyserade sedan svaren för att se vilka samband det fanns mellan restriktioner, försämrad psykisk hälsa och promenader, att gå och handla, träffa familjen samt att träffa fler än fem personer.

Studiens resultat visade något överraskande att promenader och att gå och handla hade en större effekt på det psykiska måendet än de sociala faktorerna. I en samlad modell framkom det sedan att minskade möjligheter att promenera var den främsta förklaringen till att restriktionerna ledde till att äldre personer mådde sämre under pandemin. Promenaderna förklarade ungefär en fjärdedel av detta samband.

Forskarna diskuterar möjliga orsaker till sina resultat. Det är exempelvis möjligt att många betraktade pausen från sociala aktiviteter som något övergående, och att de kanske inte träffar fler än fem personer så ofta i sitt vardagliga liv ändå. Att handla och att promenera är å andra sidan saker man gör ofta. De innehåller också ett visst mått av sociala möten.

Som grund för framtida beslut och strategier trycker forskargruppen på vikten av att upprätthålla vardagliga aktiviteter för äldre personer under tider med restriktioner som ett sätt att bibehålla en bättre psykisk hälsa för alla.

Läs den vetenskapliga artikeln

Relaterat

”Språktester är inte hela lösningen”

Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Fler nyheter

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…