Publiceringsstöd till både Äldre i Centrum och Vetenskapligt supplement

Forskningsrådet Forte har beslutat stödja utgivningen av tidskrifterna Äldre i Centrum och Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement med totalt 2,4 miljoner kronor under tre år.

Under 2021 har den forskningspolitiska propositionen möjliggjort en historiskt stor satsning inom områdena hälsa, arbetsliv och välfärd. Förutom de nästan 750 miljoner kronorna i anslag till ny forskning som Fortes styrelse beslutade vid sitt möte den sista september fördelades också cirka fem miljoner kronor till olika forskarnätverk och drygt sju miljoner kronor i publiceringsstöd till tidskrifter inom forskningsrådets anslagsområden.

Tidskriften Äldre i Centrum har sedan tidigare uppburit ett tidskriftsbidrag om 400 000 kronor per år och tilldelades samma summa för de kommande tre åren. Även den nystartade vetenskapliga tidskriften Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement får från och med 2022 ett lika stort årligt bidrag.

– Det har varit ett intensivt uppstartsarbete med supplementet och Fortes stöd skapar förutsättning för oss att jobba långsiktigt. Det är ju första gången vi ger oss på denna genre, så vi har mycket att lära, säger Åsa Hedberg Rundgren, direktör för Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, som ger ut både Äldre i Centrum och Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement.

Den nya tidskriften publicerar forskning om äldre och åldrande på svenska, ett sätt att nå en lite bredare publik med originalforskning. Chefredaktör Jonas Nilsson är nöjd med hur arbetet hittills har tagits emot av svenska forskare.

– Det är en utmaning att etablera en ny vetenskaplig tidskrift, men vi har fått ett fint stöd och kan efter vårt första nummer se att intresset för att publicera i den ökar. Fortes beslut visar också att vi är på rätt väg, säger han.

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i en ny studie, för första gången i svensk kontext.

Fler nyheter

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på väntade kostnader för framtida vård- och omsorg för gruppen.

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en avhandling från Mittuniversitetet.

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och hemrehabilitering för äldre personer är några exempel på projekt som har fått pengar.