Publiceringsstöd till både Äldre i Centrum och Vetenskapligt supplement

Forskningsrådet Forte har beslutat stödja utgivningen av tidskrifterna Äldre i Centrum och Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement med totalt 2,4 miljoner kronor under tre år.

Under 2021 har den forskningspolitiska propositionen möjliggjort en historiskt stor satsning inom områdena hälsa, arbetsliv och välfärd. Förutom de nästan 750 miljoner kronorna i anslag till ny forskning som Fortes styrelse beslutade vid sitt möte den sista september fördelades också cirka fem miljoner kronor till olika forskarnätverk och drygt sju miljoner kronor i publiceringsstöd till tidskrifter inom forskningsrådets anslagsområden.

Tidskriften Äldre i Centrum har sedan tidigare uppburit ett tidskriftsbidrag om 400 000 kronor per år och tilldelades samma summa för de kommande tre åren. Även den nystartade vetenskapliga tidskriften Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement får från och med 2022 ett lika stort årligt bidrag.

– Det har varit ett intensivt uppstartsarbete med supplementet och Fortes stöd skapar förutsättning för oss att jobba långsiktigt. Det är ju första gången vi ger oss på denna genre, så vi har mycket att lära, säger Åsa Hedberg Rundgren, direktör för Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, som ger ut både Äldre i Centrum och Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement.

Den nya tidskriften publicerar forskning om äldre och åldrande på svenska, ett sätt att nå en lite bredare publik med originalforskning. Chefredaktör Jonas Nilsson är nöjd med hur arbetet hittills har tagits emot av svenska forskare.

– Det är en utmaning att etablera en ny vetenskaplig tidskrift, men vi har fått ett fint stöd och kan efter vårt första nummer se att intresset för att publicera i den ökar. Fortes beslut visar också att vi är på rätt väg, säger han.

Relaterat

Kära dagbok …

”Cancer angår oss alla”

Cancer finns nära oss alla, de flesta känner någon som har drabbats. Tidningens chefredaktör Enikö Arnell-Szurkos gör personliga reflektioner och presenterar sig också i nya rollen.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.

Fler nyheter

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans med målgruppen.

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från Blekinge tekniska högskola.