Radar förutspår kognitiv sjukdom och fall

Det låter som science fiction, att med hjälp av en sensor kunna upptäcka förhöjd risk för fallolyckor och kognitiv sjukdom. Men forskare på Chalmers tekniska högskola har just utvecklat en sådan metod.
Porträtt på Xuezhi Zeng

Xuezhi Zeng. Foto: Malin Arnesson/Chalmers

Med hjälp av en radarsensor har Chalmersforskare kunnat avläsa människors rörelsemönster och sedan koppla det till risk för kognitiv sjukdom och risk för fallolyckor. Det ger stora möjligheter till att sätta in förebyggande åtgärder i framtiden.

− Det är variationen i stegtid som är nyckeln. En frisk person har normalt en regelbunden gång. Men en person med risk för fallolyckor har ofta en stor variation i stegtid. Till exempel kan första steget ta en sekund medan det andra kan ta två sekunder, säger Xuezhi Zeng, forskare inom biomedicinsk elektromagnetik på Chalmers, i ett pressmeddelande.

Forskningen utgår från en sensor som redan i dag går att köpa i handeln, vilket gör att den ska gå att tillämpa snabbare än om man skulle behöva starta en egen produktion. En annan stor fördel är att sensorn inte filmar när den samlar in sina data, något som gör att den inte på samma sätt inkräktar på privatlivet.

Läs den vetenskapliga artikeln

Xuezhi Zeng, Halldór Stefán Laxdal Báruson och Alexander Sundvall (2023). Walking step monitoring with a millimeter-wave radar in real-life environment for disease and fall prevention for the elderly. Sensors.

Relaterat

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det nya verktyget når bortom diagnoserna.

Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med ­Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är ­hämtad från avhandlingens omslag – se ref.

Kunskapstrappa förebygger hälsorisker

En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, under­näring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den tillsammans.

Fler nyheter

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter pensionen skiljer sig också åt i landet.