Radar förutspår kognitiv sjukdom och fall

Det låter som science fiction, att med hjälp av en sensor kunna upptäcka förhöjd risk för fallolyckor och kognitiv sjukdom. Men forskare på Chalmers tekniska högskola har just utvecklat en sådan metod.
Porträtt på Xuezhi Zeng

Xuezhi Zeng. Foto: Malin Arnesson/Chalmers

Med hjälp av en radarsensor har Chalmersforskare kunnat avläsa människors rörelsemönster och sedan koppla det till risk för kognitiv sjukdom och risk för fallolyckor. Det ger stora möjligheter till att sätta in förebyggande åtgärder i framtiden.

− Det är variationen i stegtid som är nyckeln. En frisk person har normalt en regelbunden gång. Men en person med risk för fallolyckor har ofta en stor variation i stegtid. Till exempel kan första steget ta en sekund medan det andra kan ta två sekunder, säger Xuezhi Zeng, forskare inom biomedicinsk elektromagnetik på Chalmers, i ett pressmeddelande.

Forskningen utgår från en sensor som redan i dag går att köpa i handeln, vilket gör att den ska gå att tillämpa snabbare än om man skulle behöva starta en egen produktion. En annan stor fördel är att sensorn inte filmar när den samlar in sina data, något som gör att den inte på samma sätt inkräktar på privatlivet.

Läs den vetenskapliga artikeln

Xuezhi Zeng, Halldór Stefán Laxdal Báruson och Alexander Sundvall (2023). Walking step monitoring with a millimeter-wave radar in real-life environment for disease and fall prevention for the elderly. Sensors.

Relaterat

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Fler nyheter

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar tre länsstyrelser resultaten från ett projekt som ska höja kunskapen om risker och möjliga åtgärder.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.