Rapport: Minskad demensrisk med hälsosam mat
En kost som är rik på vegetabiliska livsmedel som frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och oljor samt fisk, med små mängder av rött kött, chark och sockersötade drycker är gynnsam för den kognitiva hälsan. Däremot kopplas hög alkoholkonsumtion till en ökad risk för demens.
Det visar en ny rapport från Livsmedelsverket som bygger på systematiska översiktsartiklar, som har undersökt kopplingen mellan kostmönster, livsmedelsgrupper och utvecklingen av demens.
– Vi ser att det är samma matvanor som minskar risken för de stora folksjukdomarna som också kan bidra till att bromsa försämringen av kognitiva funktioner och minska risken för demens, säger Josefin Edwall Löfvenborg, nutritionist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Kostens positiva effekter kan bland annat bero på att den minskar risken för typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom, som i sig ökar risken för demens.
Men en hälsosam kost kan även motverka potentiellt skadliga processer i kroppen, till exempel inflammation och oxidativ stress, och därmed har en mer direkt effekt på hjärnans åldrande.
– Demens ökar med åldern och eftersom vi lever allt längre beräknas antalet personer med demens vara nära dubbelt så många år 2050. Vi har mycket att vinna på att förebygga demens, både för individen och för samhället, säger Josefin Edwall Löfvenborg.
Den nya rapporten är en del av arbetet med att uppdatera Livsmedelsverkets kostråd för äldre.
Relaterat
Munhälsan – kopplingen till demens
Munhälsa kan ha en koppling till demenssjukdom. Sambandet är inte helt klarlagt än, men det finns flera hypoteser, skriver Kåre Buhlin, docent i…
Framtidens äldreforskning behöver rustas
Det behövs en plattform där olika vetenskapliga discipliner kan samarbeta och formulera mål tillsammans, för att skapa en värld där människor i alla…
Så ser äldres alkoholvanor ut
Allt fler äldre personer lever med alkoholproblem men bara en liten andel får behandling. Ett bättre anpassat bemötande och vård behövs, skriver Wossenseged…
Fler nyheter
Mer vardagsaktivitet om äldre involveras i teknikutvecklingen
Ny teknik kan underlätta äldre personers aktiviteter, men då måste de involveras i utvecklingen av den. Det visar en avhandling från Lunds universitet.
Så är livet på särskilda boenden – bakom fasaden
Begränsat med inflytande, korta möten med personalen och otydlig gräns mellan privat och gemensamt. Så kan äldre uppleva vardagen på särskilda boenden, enligt…
Försämrat måltidsstöd för äldre
Färre äldre personer får ledsagning till restaurang eller sällskap av en måltidsvän. Även stödet kring måltiderna på äldreboenden har försämrats, visar Livsmedelsverkets senaste…