Så arbetar kommunerna med digital tillgänglighet

I sin senaste rapport undersöker Nestor FoU-center kommunernas perspektiv på digital delaktighet för äldre personer. De fann en outnyttjad potential i medarbetarnas kunskaper.

Rapportens framsidaSom en del av projektet Äldre som användare av kommuners digitala tjänster publicerar Nestor FoU-center nu en rapport om kommunernas perspektiv i frågan. Projektet startades då man sett ökad risk för äldre att hamna i utanförskap när kommuners tjänster digitaliseras.

För rapporten gjordes intervjuer med anställda vid kommunikationsenheter, bibliotekarier som håller utbildningar kring digitalisering, biståndshandläggare, kvalitetsutvecklare och personer som arbetar med kultur för äldre och tillgänglighet. De fick frågor om sina erfarenheter av äldre personers digitala beteende och hur de arbetar när de utformar sina digitala tjänster.

– Vi såg att det bland kommunernas anställda, till exempel bibliotekarier, finns en hel del kunskap om vilka utmaningar och förutsättningar äldre personer kan ha när det gäller att använda sig av digitala tjänster, men att det finns få rutiner för att integrera sådan kunskap i arbetet med att utforma digital information och tjänster. Det verkar finnas en motsättning mellan användarfokuserad design av webbsidor och ett myndighets- och verksamhetsperspektiv som har fokus på juridisk och organisatorisk korrekthet, säger Karin Johansson, projektledare, i en nyhet på Nestors hemsida.

Läs rapporten

Karin Johansson, Helena Viberg och Karin Högstedt (2021). Äldre som användare av kommuners digitala information och tjänster. Kommunens perspektiv. Nestor FoU-center.

Relaterat

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre personer drabbas extra hårt av humanitära kriser, hur byte av livsstil kan minska risken för demens och…

Välfärdsteknik för äldres hälsa

I framtiden kommer hemmen vara bättre anpassade att åldras i tack vare utvecklingen inom hälso- och välfärdsteknik. Nordiska forskarnätverket redogör under NKG 2024 för hur äldreomsorgens utmaningar kan lösas.

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare om man upptäcker att någon har problem med tidsuppfattning.

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.