Så arbetar kommunerna med digital tillgänglighet

I sin senaste rapport undersöker Nestor FoU-center kommunernas perspektiv på digital delaktighet för äldre personer. De fann en outnyttjad potential i medarbetarnas kunskaper.

Rapportens framsidaSom en del av projektet Äldre som användare av kommuners digitala tjänster publicerar Nestor FoU-center nu en rapport om kommunernas perspektiv i frågan. Projektet startades då man sett ökad risk för äldre att hamna i utanförskap när kommuners tjänster digitaliseras.

För rapporten gjordes intervjuer med anställda vid kommunikationsenheter, bibliotekarier som håller utbildningar kring digitalisering, biståndshandläggare, kvalitetsutvecklare och personer som arbetar med kultur för äldre och tillgänglighet. De fick frågor om sina erfarenheter av äldre personers digitala beteende och hur de arbetar när de utformar sina digitala tjänster.

– Vi såg att det bland kommunernas anställda, till exempel bibliotekarier, finns en hel del kunskap om vilka utmaningar och förutsättningar äldre personer kan ha när det gäller att använda sig av digitala tjänster, men att det finns få rutiner för att integrera sådan kunskap i arbetet med att utforma digital information och tjänster. Det verkar finnas en motsättning mellan användarfokuserad design av webbsidor och ett myndighets- och verksamhetsperspektiv som har fokus på juridisk och organisatorisk korrekthet, säger Karin Johansson, projektledare, i en nyhet på Nestors hemsida.

Läs rapporten

Karin Johansson, Helena Viberg och Karin Högstedt (2021). Äldre som användare av kommuners digitala information och tjänster. Kommunens perspektiv. Nestor FoU-center.

Relaterat

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare om man upptäcker att någon har problem med tidsuppfattning.

Så förändrades våra digitala vanor under pandemin

Coronapandemin blev en samhällelig kris, som ökade behovet av att kommunicera då många blev isolerade i sina hem. I en ny artikel har forskaer från Lund undersökt hur olika generationers digitala vanor förändrades.

E-hälsotjänster oftare en utmaning för äldre personer

I en ny avhandling har Anna Sjöström vid Umeå universitet undersökt hur primärvårdspatienter använder internet och e-hälsotjänster.

Fler nyheter

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att att sova bättre med hjälp av digital terapi, dagsljus och andra metoder.

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.