Vi väntas bli lite äldre än vad vi tror, eftersom vi oftast har utgått från medellivslängd. Foto: Mostphotos

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan kvinna som är 66 år i dag väntas bli 90 år.

Medellivslängden vi är vana att förhålla oss till kan vara lite lurig, eftersom den innefattar alla som dör i ung ålder. Har man redan uppnått en viss ålder är det klokare att titta på medianen i stället, råder Pensionsmyndigheten, i sin nya rapportserie om dödlighet.

– Jag tror att få känner till sin förväntade medianlivslängd och att många antagligen underskattar sin egen livslängd. Ett troligen överraskande fakta är att varannan kvinna som är 66 år i dag väntas leva till hon blir 90 år, säger Linda Perkiö, aktuarie på Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Medianlivslängd för män som idag är 66 år är 88,5 år vilket också är en högre livslängd än om den mäts som medellivslängd.

Att uttrycka förväntad livslängd som ett medianvärde i stället för ett medelvärde kan innebära nya insikter om den egna framtiden, enligt Pensionsmyndigheten. Det kan vara intressant att veta att hälften av ens årskamrater förväntas leva till 90-års ålder.

Pensionsmyndigheten ger också rådet att ha medianlivslängden i tankarna när man planerar uttag av tjänstepension. Det kan bli många levnadsår utan tjänstepension för dem som väljer att ta ut det under kortare tid.

Fakta
Förväntad livslängd för 66-åring

Medellivslängd för kvinnor: 88,7 år
Medianlivslängd för kvinnor: 90,0 år
Ålder då flest kvinnor förväntas avlida: 92 år

Medellivslängd för män: 86,7 år
Medianlivslängd för män: 88,5 år
Ålder då flest män förväntas avlida: 90 år

Källa: Pensionsmyndigheten

Relaterat

Följ med på stormig tandemturné

Oskar Jonsson, Lunds universitet, har cyklat 120 mil för att sprida forskning om åldrande och hälsa. Äldre i Centrums chefredaktör följde med på…

Ny kartläggning: Så ser utemiljön ut

Tillgången till utemiljö vid landets särskilda boenden brister. För första gången har dessa kartlagts på nationell nivå, inom ramen för en ny doktorsavhandling…

Åldrandet in på bara kroppen

I en äldredräkt får studenter och besökare känna på åldrandets sjukdomar. Övningen vid Högskolan i Skövde kan ge förståelse som förbättrar arbetssättet med…

Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25

1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av…

Två äldre kvinnor promenerar hand i hand

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan

Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är…

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar

På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande…