Så kan en app ge stöd efter prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Nu visar en avhandling från Linnéuniversitetet att en app kan stötta prostatacancerpatienters rehabilitering en viss tid efter operation.

Varje år får 10 000 personer diagnosen prostatacancer. Patienter som genomgår operation för prostatacancer upplever ofta urininkontinens och att deras sexuella frustration påverkas. Aktiv egenvård kan minska dessa biverkningar, men patienter kan behöva stöd för att behålla motivationen.

Ett e-hälsostöd i form av en webb- och mobilapp kan hjälpa till i den tidiga rehabiliteringsfasen. Det visar en avhandling som Camilla Wennerberg har lagt fram vid Linnéuniversitetet, som också undersöker hur patienterna upplever stödet.

Appen, som Camilla Wennerberg och andra forskare utvecklade, var tänkt att stärka motivationen genom att skicka aviseringar om olika aktiviteter, till exempel bäckenbottenövningar.

Resultaten visar att personernas behov av stöd förändrades efter operationen. Patienterna tyckte att appen var användbar i den tidiga rehabiliteringsfasen, men gav inga effekter på symptomen, genomförd egenvård eller aktivitetsnivå. Ett halvår efter operationen förändrades behoven av stöd kring existentiella och sexuella frågor. Depressionsnivåerna ökade markant, vilket påverkade hur aktiva patienterna var i sin egen vård.

– Här finns en potentiell utveckling av e-hälsostöd kring den sexuella rehabiliteringen och hur vi ska kunna stötta patienterna i de existentiella frågorna, säger Camilla Wennerberg i ett pressmeddelande.

Det behövs även kontinuerliga bedömningar av patienternas stödbehov under hela rehabiliteringens gång, och möjligheten att kunna erbjuda olika typer av hjälp som är anpassade efter individen.

– Min forskning tydliggör behovet av utvärdering av e-hälsotjänster. Detta för att använda sjukvårdens, patienternas och samhällets resurser på ett effektivt sätt.

Läs avhandlingen

Avhandlingen

Camilla Wennerberg (2024). Support for patients and the role of eHealth in rehabilitation after radical prostatectomy. Doktorsavhandling. Linnéuniversitetet.

Delstudier

I. Lina Nilsson, Amanda Hellström, Camilla Wennerberg, Mirjam Ekstedt och Kristina Schildmeijer (2020). Patients’ experiences of using an e-Health tool for self-management support after prostate cancer surgery: a deductive interview study explained through the Fitt framework. Publicerad i BMJ open.

II. Camilla Wennerberg, Amanda Hellström, Kristina Schildmeijer och Mirjam Ekstedt (2023). Effects of web-based and mobile self-care support in addition to standard care in patients after radical prostatectomy: Randomized controlled trial. Publicerad i Journal of medical research cancer.

III. Camilla Wennerberg, Kristina Schildmeijer, Amanda Hellström och Mirjam Ekstedt (2021). Patient experiences of self-care management after radical prostatectomy. Publicerad i European journal of oncology nursing.

Relaterat

Äldre kvinnor står och sjunger

Körsång för välmåendet

Hur bra för välmåendet är det att sjunga i kör och kan det förhindra demens? Det studerar forskare från Linnéuniversitetet och Stockholms universitet med hjälp av äldre personer som har sjungit tillsammans i nästan ett år.

Porträttbild på en man

Sjukstugorna– en modell för nära vård

I norra Norrlands inland är det långt till sjukhus. Där läggs multisjuka ­äldre ofta in på den lokala sjukstugan i stället. Mante Hedman har undersökt sjukstugornas roll i vården och lokalsamhället.

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Fler nyheter

Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24

Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de nya utmaningar, samt den nya utanförskapet och ojämlikheten som den snabba digitaliseringen har bidragit till. Men tidningen…

Foto på ett trevåningskomplex

Växande underskott av bostäder för äldre

Antalet kommuner i Sverige som bedömer att de har underskott på bostadsmarknanden har minskat över tid. Men bristen på bostäder för äldre ökar. Det visar en undersökning av Boverket.

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det genom att ta fram nya verktyg för att tidigare upptäcka alzheimer.