Jie Guo, Jiao Wang, Abigail Dove, David A Bennet och Weili Xu (2024). Psychologial well-being trajectories preceding incident mild cognitive impairment and dementia. Publicerad i Journal of neurology, neurosurgery and psychiatry.
Så kan psykisk hälsa påverka demensrisken
Sedan 2008 ingår 900 personer i ett projekt som undersöker hur det psykiska välmåendet är kopplat till demenssjukdom. Av deltagarna är det knappt 30 procent som har fått minnesstörningar under studiens gång, varav en tredjedel har fått diagnosen demenssjukdom. Det rapporterar tidningen Senioren.
Resultaten visar att personer som utvecklat mild kognitiv svikt uppgett att de saknat ett syfte med livet i tre år innan de fick sin diagnos. De hade också sämre personlig utveckling upp till sex år innan sjukdomen, och saknade ett socialt liv.
Men forskarna, som är verksamma vid bland annat Karolinska institutet, betonar att resultaten inte visar något orsakssamband mellan demenssjukdom och känslan att livet inte har någon mening, eftersom det enbart är en observationsstudie. Det är möjligt att det är den försämrade kognitionen som är anledningen till den psykiska hälsan försämras, i stället för tvärtom.
Samtidigt poängterar de att minskat psykiskt välbefinnande kan peka på att den kognitiva förmågan kan komma att försämras i framtiden, även utan tydliga bevis på nuvarande kognitiv svikt.
Relaterat
Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv…
Lägre demensrisk med bra kondition
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre kognitiv förmåga. Det visar en studie från Karolinska institutet.
Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare
Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam livsstil gjorde åldrandet saktade ner.
Fler nyheter
Stor potential i äldreomsorgens personal
Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.