Sjukhuskorridor

Så ökar vårdbehovet för personer 80+

Forskare har tagit fram en modell för att kunna förutsäga hur många platser vi kommer att behöva i slutenvården i framtiden.

Antalet äldre i samhället fortsätter att öka, något som förväntas ställa allt större krav på vården. I Sverige har antalet vårdplatser i slutenvården minskat under de senaste decennierna och vi har nu lägst antal vårdplatser per capita i EU och placerar oss på tredje plats från slutet av OECD-länderna. Detta gör att vi behöver verktyg för att kunna förutse behovet av platser under de kommande åren.

I en ny rapport, som tagits fram av Socialdepartementet och forskare aktiva i befolkningsstudien SNAC, Swedish national study on aging and care, har man skapat en prognosmodell för att kunna förutsäga den här utvecklingen och skapa underlag för framtida vårdpolitiska beslut.

Med huvudvariablerna kön, ort, storstad eller större kommun/landsbygd och hushållstyp uppskattades förhållandet till slutenvårdsbehov hos befolkningsstudiens deltagare under perioden 2001-2009. Sedan testades modellen genom att försöka förutsäga vårdbehovet under perioden 2010-2016. I SNAC ingår fyra lokala studier, vilket gjort att modellen har kunnat testas för regionala skillnader

Rapporten använder också sedan modellen för att ställa en prognos inför framtiden. Den visar att Skånes vårdbehov för personer 80 år och äldre kommer att öka från cirka 45 000 slutenvårdsepisoder i dag, till 66 000 år 2030.

Läs rapporten

Elmståhl S, Pihlsgård M, Sanmartin Berglund J, Fratiglioni F och Wimo A (2020). En prognosmodell för dimensionering av slutenvård särskilt för gruppen äldre över 80 år. Skånes universitetssjukhus.

Relaterat

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp…

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Fler nyheter

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…