Elmståhl S, Pihlsgård M, Sanmartin Berglund J, Fratiglioni F och Wimo A (2020). En prognosmodell för dimensionering av slutenvård särskilt för gruppen äldre över 80 år. Skånes universitetssjukhus.
Så ökar vårdbehovet för personer 80+
Antalet äldre i samhället fortsätter att öka, något som förväntas ställa allt större krav på vården. I Sverige har antalet vårdplatser i slutenvården minskat under de senaste decennierna och vi har nu lägst antal vårdplatser per capita i EU och placerar oss på tredje plats från slutet av OECD-länderna. Detta gör att vi behöver verktyg för att kunna förutse behovet av platser under de kommande åren.
I en ny rapport, som tagits fram av Socialdepartementet och forskare aktiva i befolkningsstudien SNAC, Swedish national study on aging and care, har man skapat en prognosmodell för att kunna förutsäga den här utvecklingen och skapa underlag för framtida vårdpolitiska beslut.
Med huvudvariablerna kön, ort, storstad eller större kommun/landsbygd och hushållstyp uppskattades förhållandet till slutenvårdsbehov hos befolkningsstudiens deltagare under perioden 2001-2009. Sedan testades modellen genom att försöka förutsäga vårdbehovet under perioden 2010-2016. I SNAC ingår fyra lokala studier, vilket gjort att modellen har kunnat testas för regionala skillnader
Rapporten använder också sedan modellen för att ställa en prognos inför framtiden. Den visar att Skånes vårdbehov för personer 80 år och äldre kommer att öka från cirka 45 000 slutenvårdsepisoder i dag, till 66 000 år 2030.
Relaterat
Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare
Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Fler nyheter
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
Allt fler blir jobbonärer
När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…