Porträttbild på Malin Aspö
Malin Aspö. Foto: Madelene Bruce Danielsson

Så ser livet ut för yngre med demens

Det är omvälvande att drabbas av demens, inte minst när man fortfarande har ett arbete och lever familjeliv. Malin Aspös nya avhandling handlar om just denna, lite dolda grupp.

Personer som drabbas av demens innan 65 brukar i sammanhanget räknas som yngre. Inte sällan lever de med familj och arbete, vilket skapar en stor omställning i deras liv, och ställer stora krav på samhällets stöd till dem.

I sin doktorsavhandling har Malin Aspö vid Karolinska institutet fokuserat på dessa yngre personer med demens för att undersöka hur livet förändras för dem, om det finns kritiska punkter, och hur livskvaliteten ändras med det.

– På gruppnivå kunde vi inte se någon förändring i livskvalitet över tid, men vi kunde se en stor variation i hur olika individer skattade sin livskvalitet vid olika tidpunkter. Från intervjuerna med yngre personer med kognitiv sjukdom och med familjemedlemmar, utmärkte sig fyra kritiska punkter särskilt. Dessa var relaterade till att få diagnosen, avsluta arbetslivet i förtid, inte få det formella stödet man behöver och flytt till särskilt boende. Avhandlingen belyser komplexiteten i att hantera den förändrade livssituationen som följer när en yngre person insjuknar i en kognitiv sjukdom, samt vikten av att förebygga social isolering för att stödja hälsosamma transitioner, säger Malin Aspö i en artikel på KI:s hemsida.

Läs avhandlingen

Malin Aspö (2024). Life changing moments – transitions and critical points in young-onset dementia. Doktorsavhandling, Karolinska institutet.

Avhandlingens publicerade artiklar
Aspö M, Visser L, Kivipelto M, Boström AM och Seiger Cronfalk B (2023). Transitions: Experiences of younger persons recently diagnosed with Alzheimer-type dementia. Dementia.

Aspö M, Visser L, Kivipelto M, Boström AM och Seiger Cronfalk B (2023). Family members’ experiences of young-onset dementia: Becoming responsible yet feeling powerless. Journal of multidisciplinary healthcare.

Relaterat

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Samlevnad och hjärnhälsa

Att leva tillsammans med andra skyddar oss mot både kognitiva och andra sjukdomar. Att förlora en nära och viktig relation ökar samtidigt risken…

Forskare utvecklar nya verktyg för tidig alzheimerdiagnostisering

Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…

Fler nyheter

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…