Porträttbild på Malin Aspö
Malin Aspö. Foto: Madelene Bruce Danielsson

Så ser livet ut för yngre med demens

Det är omvälvande att drabbas av demens, inte minst när man fortfarande har ett arbete och lever familjeliv. Malin Aspös nya avhandling handlar om just denna, lite dolda grupp.

Personer som drabbas av demens innan 65 brukar i sammanhanget räknas som yngre. Inte sällan lever de med familj och arbete, vilket skapar en stor omställning i deras liv, och ställer stora krav på samhällets stöd till dem.

I sin doktorsavhandling har Malin Aspö vid Karolinska institutet fokuserat på dessa yngre personer med demens för att undersöka hur livet förändras för dem, om det finns kritiska punkter, och hur livskvaliteten ändras med det.

– På gruppnivå kunde vi inte se någon förändring i livskvalitet över tid, men vi kunde se en stor variation i hur olika individer skattade sin livskvalitet vid olika tidpunkter. Från intervjuerna med yngre personer med kognitiv sjukdom och med familjemedlemmar, utmärkte sig fyra kritiska punkter särskilt. Dessa var relaterade till att få diagnosen, avsluta arbetslivet i förtid, inte få det formella stödet man behöver och flytt till särskilt boende. Avhandlingen belyser komplexiteten i att hantera den förändrade livssituationen som följer när en yngre person insjuknar i en kognitiv sjukdom, samt vikten av att förebygga social isolering för att stödja hälsosamma transitioner, säger Malin Aspö i en artikel på KI:s hemsida.

Läs avhandlingen

Malin Aspö (2024). Life changing moments – transitions and critical points in young-onset dementia. Doktorsavhandling, Karolinska institutet.

Avhandlingens publicerade artiklar
Aspö M, Visser L, Kivipelto M, Boström AM och Seiger Cronfalk B (2023). Transitions: Experiences of younger persons recently diagnosed with Alzheimer-type dementia. Dementia.

Aspö M, Visser L, Kivipelto M, Boström AM och Seiger Cronfalk B (2023). Family members’ experiences of young-onset dementia: Becoming responsible yet feeling powerless. Journal of multidisciplinary healthcare.

Relaterat

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Kollage med prideflagga och kvinna med demens

Bortglömda? Om hbtq-personer med demens

Hbtq-personer med demenssjukdomar är osynliga i policys och i omsorgens vardag, visar en ny studie. Demensomsorgen måste utmana heteronormer och skapa bättre förutsättningar…

”Han försvinner bit för bit”

Fotografen Jens Sølvberg står bakom många av bilderna som du ser i temats artiklar och även omslaget för Äldre i Centrum nummer 1/25.…

Fler nyheter

Optiker undersöker äldre kvinnas syn

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion

När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

”Dans för Parkinson” ger god effekt

Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…