Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

SBU: Äldre med smärta behöver tas på allvar

I sin senaste systematiska litteraturöversikt granskar SBU vanliga läkemedel vid smärta hos äldre personer, tillsammans med äldres upplevelser av vården, samt hälsoekonomi och etik. En av slutsatserna är att vården kan behöva ta äldres med smärta på större allvar.

SBU har nu publicerat sin litteraturöversikt där de utvärderar effekter och risker för biverkningar av vanliga läkemedel som används mot smärta hos äldre personer. I rapporten, som fått namnet Läkemedelsbehandling av vanliga smärttillstånd hos äldre personer – Effekter, biverkningar samt upplevelser av vård, har SBU dessutom utvärderat riskerna för vissa biverkningar med NSAID-preparat (icke-steroida antiinflammatoriska/antireumatiska medel) och opioider, tillsammans med risken för fall.

Dessutom ingår en utvärdering av hur äldre personer med smärta upplever vården. SBU har också tittat närmare på hälsoekonomiska och etiska aspekter.

De viktigaste resultaten ur litteraturstudien, när SBU själva listar dem, är att läkemedlen har mycket liten effekt på gruppnivå jämfört med placebo, samtidigt som de kan orsaka allvarliga, men ovanliga, biverkningar.

Samtidigt har kvalitativa studier visat att äldre med smärta upplevt sig förbisedda i vården på grund av sin ålder. Här skriver SBU att det kan ”vara motiverat att undersöka, problematisera och vid behov förbättra vårdpersonalens inställningar och attityder till smärta hos äldre”.

Både personal och äldre har i studier upplevt att vårdpersonal har bristande kunskaper om smärta och smärtbehandling. Det finns därför anledning att ”undersöka kunskapsläget hos vårdpersonal om smärta och smärtbehandling av äldre och ta ställning till om denna kunskap behöver förbättras”, enligt SBU.

SBU konstaterar också att det behövs studier på smärtlindrade läkemedel hos multisjuka äldre, vilket är en grupp som oftast utesluts ur forskningen.

Relaterat

Den sista resan, var den verkligen nödvändig?

Stiftelsen Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren ställer sig frågan: Måste man dö på sjukhus?

Tillit och trygghet utmärker ett gott ledarskap

När blir en ledare skicklig i att leda? Det finns gott om ledarskapslitteratur som vill besvara den frågan. Boken Ledarskap i vård och…

Man poserar sittandes i en stol

Han månar om äldres psykiska hälsa

Äldre personer får sällan psykologisk behandling. I stället får de mediciner för att dämpa depression eller nedstämdhet. Det hoppas forskaren och överläkaren Mattias…

Fler nyheter

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.