AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Att ofta äta ensam kan vara en riskfaktor för undernäring och sämre psykosocial hälsa hos äldre personer.
I projektet Måltider och möten – Framtiden för Eskilstunas seniorer samverkar Eskilstuna kommun med Mälardalens universitet för att utforska olika sätt kring måltider och möten som kan förbättra äldre personers liv. De bjuder de in seniorer, restaurangbranschen och lokala företag för att finna innovativa lösningar på hur det går att förena sociala samvaro med måltider på ett hållbart sätt. Totalt genomförs 40 dialoger. De mest lovande idéerna ska de sedan testa i praktiken.
Målet är att identifiera vilka behov som finns och testa lösningar kring frågeställningen: Vad behövs för att Eskilstunas äldre ska känna sig trygga och självständiga kring måltider?
– Med tanke på Eskilstunas växande äldre befolkning och en tydlig önskan om att bibehålla sin självständighet så länge som möjligt så är behovet av innovativa lösningar stort. Det handlar inte bara om mat, utan om att göra livet bättre för seniorer genom ökad tillgänglighet och nya innovativa lösningar. Ju längre du känner du får bibehålla din självständighet desto starkare koppling till god hälsa och att må bra, säger Fridha Söderqvist, verksamhetschef för äldreomsorgen i Eskilstuna kommun, i ett pressmeddelande.
Projektet är en del av initiativet Måltider och möten som Samhällskontraktet leder. Det är ett partnerskap mellan Mälardalens universitet, Västerås stad och Eskilstuna kommun där de utforskar och hittar lösningar på komplexa samhällsutmaningar tillsammans med andra samhällsaktörer. Genom Måltider och möten undersöker de genom nya, innovativa lösningar som ska uppfylla äldre personers behov av måltider, självständighet och gemenskap.
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…
SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…