Foto: Mostphotos

Seniorer medverkar i projekt om måltider

Den sociala samvaron vid måltider har stor betydelse för hälsan. Många äldre som är ensamstående vill gärna äta tillsammans med andra men hur ska det gå till? Det ska Eskilstuna kommun tillsammans med Mälardalens universitet finna svar på med hjälp av seniorer, restauranger och företagare.

Att ofta äta ensam kan vara en riskfaktor för undernäring och sämre psykosocial hälsa hos äldre personer.

I projektet Måltider och möten – Framtiden för Eskilstunas seniorer samverkar Eskilstuna kommun med Mälardalens universitet för att utforska olika sätt kring måltider och möten som kan förbättra äldre personers liv. De bjuder de in seniorer, restaurangbranschen och lokala företag för att finna innovativa lösningar på hur det går att förena sociala samvaro med måltider på ett hållbart sätt. Totalt genomförs 40 dialoger. De mest lovande idéerna ska de sedan testa i praktiken.

Målet är att identifiera vilka behov som finns och testa lösningar kring frågeställningen: Vad behövs för att Eskilstunas äldre ska känna sig trygga och självständiga kring måltider?

–  Med tanke på Eskilstunas växande äldre befolkning och en tydlig önskan om att bibehålla sin självständighet så länge som möjligt så är behovet av innovativa lösningar stort. Det handlar inte bara om mat, utan om att göra livet bättre för seniorer genom ökad tillgänglighet och nya innovativa lösningar. Ju längre du känner du får bibehålla din självständighet desto starkare koppling till god hälsa och att må bra, säger Fridha Söderqvist, verksamhetschef för äldreomsorgen i Eskilstuna kommun, i ett pressmeddelande.

Projektet är en del av initiativet Måltider och möten som Samhällskontraktet leder. Det är ett partnerskap mellan Mälardalens universitet, Västerås stad och Eskilstuna kommun där de utforskar och hittar lösningar på komplexa samhällsutmaningar tillsammans med andra samhällsaktörer. Genom Måltider och möten undersöker de genom nya, innovativa lösningar som ska uppfylla äldre personers behov av måltider, självständighet och gemenskap.

Relaterat

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Fler nyheter

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera…

Porträttfoto på Pernilla Andersson.

Förändringar i hjärnan bakom sämre minne

Pernilla Andersson har undersökt hjärnans strukturer vid minnesstörningar hos äldre personer. En orsak tycks vara att olika regioner i hjärnan kommunicerar sämre.