Foto: Mostphotos

Seniorer medverkar i projekt om måltider

Den sociala samvaron vid måltider har stor betydelse för hälsan. Många äldre som är ensamstående vill gärna äta tillsammans med andra men hur ska det gå till? Det ska Eskilstuna kommun tillsammans med Mälardalens universitet finna svar på med hjälp av seniorer, restauranger och företagare.

Att ofta äta ensam kan vara en riskfaktor för undernäring och sämre psykosocial hälsa hos äldre personer.

I projektet Måltider och möten – Framtiden för Eskilstunas seniorer samverkar Eskilstuna kommun med Mälardalens universitet för att utforska olika sätt kring måltider och möten som kan förbättra äldre personers liv. De bjuder de in seniorer, restaurangbranschen och lokala företag för att finna innovativa lösningar på hur det går att förena sociala samvaro med måltider på ett hållbart sätt. Totalt genomförs 40 dialoger. De mest lovande idéerna ska de sedan testa i praktiken.

Målet är att identifiera vilka behov som finns och testa lösningar kring frågeställningen: Vad behövs för att Eskilstunas äldre ska känna sig trygga och självständiga kring måltider?

–  Med tanke på Eskilstunas växande äldre befolkning och en tydlig önskan om att bibehålla sin självständighet så länge som möjligt så är behovet av innovativa lösningar stort. Det handlar inte bara om mat, utan om att göra livet bättre för seniorer genom ökad tillgänglighet och nya innovativa lösningar. Ju längre du känner du får bibehålla din självständighet desto starkare koppling till god hälsa och att må bra, säger Fridha Söderqvist, verksamhetschef för äldreomsorgen i Eskilstuna kommun, i ett pressmeddelande.

Projektet är en del av initiativet Måltider och möten som Samhällskontraktet leder. Det är ett partnerskap mellan Mälardalens universitet, Västerås stad och Eskilstuna kommun där de utforskar och hittar lösningar på komplexa samhällsutmaningar tillsammans med andra samhällsaktörer. Genom Måltider och möten undersöker de genom nya, innovativa lösningar som ska uppfylla äldre personers behov av måltider, självständighet och gemenskap.

Relaterat

Äldre kvinnor håller i stolar och tränar balansen

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Fler nyheter

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…