Josefine Lampinen (2025). Rehabilitering vid demenssjukdom – utforska genomförbarhet av rehabilitering och aspekter av ensamhet. Doktorsavhandling. Umeå universitet.

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom
Ett rehabiliteringsprogram som nu har provats ut vid vid Geriatriskt Centrum, Norrlands Universitetssjukhus, kan ge fördelar till personer med demenssjukdom. De som deltog i programmet fick ökad självkänsla och kunde hantera vardagen bättre, visar Josefine Lampinens nya avhandling vid Umeå universitet.
– Programmet löser långt ifrån alla problem vid demenssjukdom, men kan bli en värdefull del av behandlingen, säger hon i ett pressmeddelande.
I rehabiliteringsprogrammet på 20 veckor ingick bedömningar av ett team, där flera yrkesgrupper fanns med. Efter 5 och 14 månader följdes deltagarna upp.
Resultaten pekar på att personerna som deltog tenderade att vara mer socialt aktiva utanför hemmet, jämfört med kontrollgruppen. Rehabiliteringen verkar också ha haft en kortvarig positiv effekt på depressiva symptom.
Deltagarna kände sig också mer motiverade att fortsätta med sina prioriterade aktiviteter, även om insikterna om deras tillstånd väckte oro inför framtiden.
Josefine Lampinen undersökte också hur närstående till deltagarna upplevde utbildning och stöd, som de fick under rehabiliteringsprogrammet. Anhöriga kände sig stärkta och bättre rustade att hantera en oviss framtid, trots att programmet utmanade deras vardagsrutiner.
En delstudie analyserade ensamhet bland personer 85 år och äldre. Ensamhet visade sig vara lika vanligt bland personer med demenssjukdom som utan. De faktorer som var förknippade med ensamhet, var att bo ensam och att ha depressiva besvär i båda grupperna. Att bo på särskilt boende var förknippat med mindre ensamhet i gruppen utan demenssjukdom.
– Denna forskning fördjupar vår förståelse av rehabilitering och ofrivillig ensamhet, vilket är särskilt relevant i ljuset av regeringens nationella demensstrategi och Folkhälsomyndighetens strategi mot ensamhet, säger Josefine Lampinen.
Relaterat

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön
Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Bortglömda? Om hbtq-personer med demens
Hbtq-personer med demenssjukdomar är osynliga i policys och i omsorgens vardag, visar en ny studie. Demensomsorgen måste utmana heteronormer och skapa bättre förutsättningar…
Fler nyheter

Så gamla väntas vi bli
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre
Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…

65-åringar tar inte ut tjänstepensionen livet ut
En rapport från Jönköping university visar att enbart fyra av tio 65-åringar planerar för att få tjänstepensionen utbetald livet ut. Oroväckande resultat, anser…