INFORMATION FRÅN AGING RESEARCH CENTER, ARC

SNAC-K forskardag 2019

Den 16 oktober hölls SNAC-K forskardag på Aging Research Center, ARC.

SNAC-K, Swedish National study on Aging and Care, Kungsholmen, är en longitudinell studie om åldrande och vård som bedrivs sedan 2001 på Kungsholmen i Stockholm. SNAC Kungsholmen är en del av en nationell studie som initierades av Socialdepartementet 1999 i syfte att ge underlag för studier och analyser av åldrandet och vården om de äldre i Sverige. Utöver Kungsholmen bedrivs studien i Nordanstig, Blekinge och Skåne.

SNAC-K består dels av en befolkningsstudie där äldres hälsoutveckling följs och dels av en vårdsystemdel som följer upp insatser från äldreomsorgen och primärvården.

SNAC-K forskardag är ett återkommande evenemang. Det är ett tillfälle för kommunikation mellan forskare, datainsamlingspersonal och övriga intresserade. Under dagen presenterade tre forskare från ARC sina studier som grundar sig i data baserat på befolkningsstudien.

Ying Shang, doktorand, presenterade sitt projekt om övergången från pre-diabetes till diabetes och dess betydelse för stroke och demens. Nicola Payton, doktorand, delade med sig sina resultat om skillnader i försämring av kognitiva funktioner över 12 år bland personer som senare utvecklar demens och dem som inte utvecklar demens. Debora Rizzuto, forskarassistent, presenterade en studie om långvarig exponering för luftföroreningar och risken för demens.

Dessutom presenterades SNAC-K vårdsystemdel av Bettina Meinow, utredare vid Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och ansvarig för vårdsystemdelen av SNAC-K. Avslutningsvis gav Laura Fratiglioni, professor vid ARC och ansvarig för befolkningsstudien, en presentation om den övergripande riktningen i forskningen inom SNAC-K.

Relaterat

Den sista resan, var den verkligen nödvändig?

Stiftelsen Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren ställer sig frågan: Måste man dö på sjukhus?

Tillit och trygghet utmärker ett gott ledarskap

När blir en ledare skicklig i att leda? Det finns gott om ledarskapslitteratur som vill besvara den frågan. Boken Ledarskap i vård och omsorg – att leda med mod och tillit ger praktiska råd och vägledning som bygger på forskning…

Man poserar sittandes i en stol

Han månar om äldres psykiska hälsa

Äldre personer får sällan psykologisk behandling. I stället får de mediciner för att dämpa depression eller nedstämdhet. Det hoppas forskaren och överläkaren Mattias Damberg vid Uppsala universitet kunna ändra på.

Fler nyheter

Långa tupplurar kan leda till sämre kognition

Att sova mycket på natten och ta långa tupplurar på dagen, kan vara kopplat till sämre kognitiva förmågor hos äldre personer. Det visar ny forskning från fem nordiska studier.

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att att sova bättre med hjälp av digital terapi, dagsljus och andra metoder.

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.