INFORMATION FRÅN AGING RESEARCH CENTER, ARC

SNAC-K forskardag 2019

Den 16 oktober hölls SNAC-K forskardag på Aging Research Center, ARC.

SNAC-K, Swedish National study on Aging and Care, Kungsholmen, är en longitudinell studie om åldrande och vård som bedrivs sedan 2001 på Kungsholmen i Stockholm. SNAC Kungsholmen är en del av en nationell studie som initierades av Socialdepartementet 1999 i syfte att ge underlag för studier och analyser av åldrandet och vården om de äldre i Sverige. Utöver Kungsholmen bedrivs studien i Nordanstig, Blekinge och Skåne.

SNAC-K består dels av en befolkningsstudie där äldres hälsoutveckling följs och dels av en vårdsystemdel som följer upp insatser från äldreomsorgen och primärvården.

SNAC-K forskardag är ett återkommande evenemang. Det är ett tillfälle för kommunikation mellan forskare, datainsamlingspersonal och övriga intresserade. Under dagen presenterade tre forskare från ARC sina studier som grundar sig i data baserat på befolkningsstudien.

Ying Shang, doktorand, presenterade sitt projekt om övergången från pre-diabetes till diabetes och dess betydelse för stroke och demens. Nicola Payton, doktorand, delade med sig sina resultat om skillnader i försämring av kognitiva funktioner över 12 år bland personer som senare utvecklar demens och dem som inte utvecklar demens. Debora Rizzuto, forskarassistent, presenterade en studie om långvarig exponering för luftföroreningar och risken för demens.

Dessutom presenterades SNAC-K vårdsystemdel av Bettina Meinow, utredare vid Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och ansvarig för vårdsystemdelen av SNAC-K. Avslutningsvis gav Laura Fratiglioni, professor vid ARC och ansvarig för befolkningsstudien, en presentation om den övergripande riktningen i forskningen inom SNAC-K.

Relaterat

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter operation längre än tidigare.

AI hjälper forskare optimera strokevården

Varje år drabbas tusentals personer av kallad ischemisk stroke i Sverige. Nu tar forskare från Lunds universitet AI till hjälp för att kunna individanpassa strokevården.

Socioekonomin avgörande för risken att dö i stroke

Om du drabbas av en stroke har du betydligt högre chanser att leva vidare ifall du är välutbildad, bor i ett tryggt område och tjänar bra. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet som presenteras vid den europeiska strokekonferensen…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.