Äldre kvinna i en hammock med mobiltelefon i handen.
Foto: Pixabay

Stor skillnad på deltagare i studier om digital teknik

Digital teknik tar en allt större plats inom äldreomsorgen. Men en ny avhandling visar att vissa egenskaper är överrepresenterade bland äldre som deltar i studier, något som kan leda till snedvridna forskningsresultat om vilka behov som verkligen finns.

Tidigare forskning har visat att personer med lägre sociala positioner har färre digitala färdigheter samt sämre tillgänglighet till teknik och ekonomi. Det leder till att de engagerar sig mindre i ny digital teknik, jämfört med de som har höga sociala positioner. 

Studier har också visat att de äldre som deltar i forskning som utvärderar digital teknik är yngre, har högre utbildningsnivå och bättre hälsotillstånd än de som inte deltar. 

Men hur påverkar deltagandet själva forskningsresultaten? Det har doktoranden Arianna Poli vid Linköpings universitet tagit reda på i sin avhandling. 

Resultaten visar bland annat att äldre personers deltagande är selektivt utifrån ålder, kön, hälsotillstånd, arbetsnivå och vilka digitala färdigheter de har, något som kan leda till en digital ojämlikhet. 

“Det kan leda till en överskattning av de positiva effekterna av digital hälsoteknik på grund av underrepresentation av de grupper som inte drar nytta av interventionen. Detta främjar därmed digital teknik som ökar risken för utestängning av vissa grupper av äldre och stärker den digitala och sociala ojämlikheten”, står det i avhandlingen.

Läs avhandlingen i sin helhet

Avhandlingen 

Arianna Poli (2021). En splittrad ålderdom genom forskning om digitala teknologier. Linköpings universitet.

Delarbeten i avhandlingen

I. Arianna Poli m fl (2021). A research tool for measuring non-participation of older people in research on digital health. Publicerad i BMC public health.

II. Arianna Poli m fl (2020). Prediction of (non)participation of older people in digital health research: Exergame intervention study. Publicerad i Journal of medical internet research.  

III. Arianna Poli m fl (2021). Old-age diversity is underrepresented in digital health research: findings from the evaluation of a mobile phone system for post-operative progress monitoring in Sweden. Publicerad i Ageing & society.

Relaterat

Åldras i en värld i förändring – är temat för…

I nya Äldre i Centrum berättar forskare som medverkar på den nordiska gerontologiska konferensen Aging in a transforming world om varför just äldre…

Välfärdsteknik för äldres hälsa

I framtiden kommer hemmen vara bättre anpassade att åldras i tack vare utvecklingen inom hälso- och välfärdsteknik. Nordiska forskarnätverket redogör under NKG 2024…

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…