Blå rosett för prostatacanceröverlevare.
Med rätt behandling kan dödligheten för prostatacancer minska. Foto: Pixabay

Strålande nyheter: Lägre dödlighet för äldre med prostatacancer

Strålterapi i kombination med hormonbehandling kan minska dödligheten i prostatacancer med en fjärdedel. Allra störst är minskningen bland äldre män.

Varje år diagnosticeras cirka 10 000 män i Sverige med prostatacancer, varav tio procent har en allvarlig form som spridit sig utanför prostatakapseln. Utan behandling är prognosen dålig, men en ny studie från Uppsala universitet visar att så kallad radikalbehandling, det vill säga strålterapi eller operation minskat dödligheten med i genomsnitt 25 procent och bland äldre upp till 50 procent.

–Vår studie visar att svenska urologer och onkologer överlag följer rekommendation i vårdprogram för prostatacancer, vilket ger längre överlevnad hos männen. Det är glädjande att se att följsamheten till det nationella vårdprogrammet är god, säger studieförfattare Andri Wilberg Orrason.

Dödligheten efter fem år sjönk 25 procent efter insatt radikalbehandling. Andelen dödsfall gick från 19 procent till 15 procent under tidsperioden, med en större minskning hos män 65–74 år där dödligheten gick från 16 till sju procent.

Totalt har över 20 000 svenska män med avancerad prostatacancer mellan 2000 och 2016 analyserats i studien. Data kom från Nationella prostatacancerregistret och Dödsorsaksregistret.

Relaterat

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

AI hjälper forskare optimera strokevården

Varje år drabbas tusentals personer av kallad ischemisk stroke i Sverige. Nu tar forskare från Lunds universitet AI till hjälp för att kunna…

Socioekonomin avgörande för risken att dö i stroke

Om du drabbas av en stroke har du betydligt högre chanser att leva vidare ifall du är välutbildad, bor i ett tryggt område…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…