Mikael Larsson, Kristofer Årestedt, Anders Svensson, Henrik Andersson och Maria Wolmesjö (2025). Missing incidents and the risk of harm in persons living with dementia reported to the Swedish police – A nationwide retrospective registry study. Publicerad i BMC Geriatrics.

Studie kartlägger personer med demens som försvinner
Antalet personer som insjuknar i någon form av demens ökar både nationellt och globalt. Dessa personer löper större risk än andra att försvinna. Nu har en studie från polisregion Öst kartlagt dessa försvinnanden i Sverige och identifierat vad som påverkat risken för skada hos personerna som försvunnit.
Resultaten visar att det finns fem faktorer som ökar risken för skada: kön, tidigare försvinnanden, årstid, tid sedan senaste kontakten med anhörig eller vårdpersonal samt hur länge polisens sökinsats pågick.
En slutsats från forskningen är att den metod som polisen rutinmässigt arbetar efter vid försvinnanden fungerar väl. 61 personer, cirka sex procent, som anmäldes försvunna påträffades skadade, varav fyra personer hittades avlidna.
Totalt ingick 1 041 anmälda försvinnanden i hela landet i kartläggningen, där data beskrev vem som försvann, omständigheterna kring försvinnandet, hur polisen hanterat ärendet och antalet personer som kom till skada.
Studien är den första av sitt slag i Norden med att ta fram kunskap om försvinnanden kopplade till dem som lever med demens.
Mikael Larsson är polis i region Öst samt doktorand vid Högskolan i Borås, och en av personerna bakom forskningen. Han ser positivt på resultaten. Han hoppas att kunskapen kan leda till mer effektivt och säkrare efterforskningsarbete.
– Studien ger polisen ett kunskapsunderlag för att effektivisera sökinsatser vid försvinnanden av personer med demens. Genom att identifiera vanliga återfinnandeplatser, riskfaktorer och tidsramar för återfinnande kan insatser styras mer träffsäkert. Resultatet ger också en referenspunkt för när sökarbetet bör intensifieras, vilket kan leda till snabbare lokalisering, minskad skaderisk och bättre resursutnyttjande, säger han i ett pressmeddelande.
Läs mer om Mikael Larssons doktorandprojekt
Relaterat

Ny prognos: Så många får demens
Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken
Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…
Fler nyheter

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag
Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre
Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner
Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…