Foto: Carina Andreasson/Mostphotos

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv nedsättning.

Kognitiva sjukdomar är ett växande globalt hälsoproblem. Världshälsoorganisationen WHO gör uppskattningen att 55 miljoner världen över lever med demenssjukdom i dag. Trots det saknas botemedel, även om det finns behandlingar som kan bromsa sjukdomsförloppet och lindra symptomen. Tidig upptäckt av kognitiv försämring är viktigt för att dessa behandlingar ska ge effekt.

Forskaren Maria H Nilsson, vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus, och hennes forskarteam har sedan lång tid tillbaka haft fokus på sambandet mellan motoriska förmågor, exempelvis gång och balans, och kognitiva sjukdomar. Inom ramen för forskningsprojektet Motor-Act ska de i en ny studie undersöka om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv försämring i ett tidigt stadium.

– Vi hoppas kunna visa vilka motoriska aspekter som är värdefulla att mäta, både när patienter först söker hjälp i primärvården och senare inom specialistvården när diagnosen ska fastställas och sjukdomsförloppet bedöms, säger Maria H Nilsson i ett pressmeddelande.

Den nya studien har fått 5,6 miljoner kronor i anslag från Vetenskapsrådet. Med det nya anslaget hoppas forskarna att på sikt kunna förbättra hur vården upptäcker, stödjer och rehabiliterar personer med risk för att få kognitiv nedsättning eller demens.

– Med mer kunskap kan vi bättre förstå vad våra tidiga insatser bör fokusera på, säger Maria H Nilsson.

Relaterat

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Fler nyheter

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…