Foto: User_88706/Mostphotos

Svårt att få stöd för äldre med allvarlig psykisk sjukdom

Kommunerna har svårt att hjälpa äldre personer med allvarlig psykisk sjukdom. Det konstaterar en grupp forskare efter att de genomfört en studie om socialpsykiatrins träffpunkter.

En grupp forskare vid Lunds universitet har undersökt vilket stöd träffpunkter ger äldre personer med allvarlig psykisk sjukdom. De har genomfört intervjuer och fokusgruppssamtal med chefer och andra medarbetare på dagcentraler i 27 kommuner i södra Sverige.

Carina Tordai, som är doktorand och förstaförfattare för studien, var förvånad över att det inte var så många över 60 år på socialpsykiatrins träffpunkter.

– Gruppen håller på att minska eller försvinna i deras verksamhet, redan vid 50-årsåldern. Cheferna i verksamheterna som jag har intervjuat har ingen förklaring till varför, säger hon i en nyhet på Lunds universitets hemsida.

– Mycket var väntat, jag arbetar deltid inom specialiserade psykiatrin i Region Skåne så jag visste redan att det är svårt att hjälpa äldre personer med allvarliga psykiska problem ute i kommunerna. De hamnar mellan stolarna och är en försummad grupp.

Många kommuner saknade en policy för sitt stöd till psykiskt sjuka äldre personer, och erfarenheten av att ge stöd till personer över 60 år var inte så stort som forskarna hade förväntat sig. Kommunerna har inte samma åldersgränser för när de inte längre ger stöd till personer med psykiskt sjuka personer, det kan upphöra vid 67 år, eller så gör man undantag för äldre åldrar.

Även vissa andra intervjusvar var förvånande.

– Ålderismen i chefernas sätt att resonera om varför dessa personer inte längre finns i verksamheten. Det kan låta ”när man är 65 kan man inte bli bättre, eller utvecklas längre”, eller ”man är så trött när man är 65”, säger Carina Tordai.

Läs den vetenskapliga artikeln

Carina Tordai, Steven M Schmidt, Mona Eklund och Elisabeth Argentzell (2024). Experiences of managers and staff working in community-based mental health with people ageing with severe mental health problems. Scandinavian journal of caring sciences.

Relaterat

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Fler nyheter

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

En man sitter ensam i sin soffa. Han ser allvarlig ut.

Insatser mot ensamhet bland äldre personer

SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…