Foto: User_88706/Mostphotos

Svårt att få stöd för äldre med allvarlig psykisk sjukdom

Kommunerna har svårt att hjälpa äldre personer med allvarlig psykisk sjukdom. Det konstaterar en grupp forskare efter att de genomfört en studie om socialpsykiatrins träffpunkter.

En grupp forskare vid Lunds universitet har undersökt vilket stöd träffpunkter ger äldre personer med allvarlig psykisk sjukdom. De har genomfört intervjuer och fokusgruppssamtal med chefer och andra medarbetare på dagcentraler i 27 kommuner i södra Sverige.

Carina Tordai, som är doktorand och förstaförfattare för studien, var förvånad över att det inte var så många över 60 år på socialpsykiatrins träffpunkter.

– Gruppen håller på att minska eller försvinna i deras verksamhet, redan vid 50-årsåldern. Cheferna i verksamheterna som jag har intervjuat har ingen förklaring till varför, säger hon i en nyhet på Lunds universitets hemsida.

– Mycket var väntat, jag arbetar deltid inom specialiserade psykiatrin i Region Skåne så jag visste redan att det är svårt att hjälpa äldre personer med allvarliga psykiska problem ute i kommunerna. De hamnar mellan stolarna och är en försummad grupp.

Många kommuner saknade en policy för sitt stöd till psykiskt sjuka äldre personer, och erfarenheten av att ge stöd till personer över 60 år var inte så stort som forskarna hade förväntat sig. Kommunerna har inte samma åldersgränser för när de inte längre ger stöd till personer med psykiskt sjuka personer, det kan upphöra vid 67 år, eller så gör man undantag för äldre åldrar.

Även vissa andra intervjusvar var förvånande.

– Ålderismen i chefernas sätt att resonera om varför dessa personer inte längre finns i verksamheten. Det kan låta ”när man är 65 kan man inte bli bättre, eller utvecklas längre”, eller ”man är så trött när man är 65”, säger Carina Tordai.

Läs den vetenskapliga artikeln

Carina Tordai, Steven M Schmidt, Mona Eklund och Elisabeth Argentzell (2024). Experiences of managers and staff working in community-based mental health with people ageing with severe mental health problems. Scandinavian journal of caring sciences.

Relaterat

Äldre kvinnor håller i stolar och tränar balansen

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Fler nyheter

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…